ΔΙΕΘΝΕΣ
31/01/2017 15:47 EET | Updated 31/01/2017 15:47 EET

ΗΠΑ: Η απαγόρευση εισόδου ίσως παραταθεί για τους υπηκόους κάποιων από τις 7 μουσουλμανικές χώρες

Ted Soqui / Reuters
Demonstrators shut down the traffic loops at LAX International Airport and yell slogans during a protest against the travel ban imposed by U.S. President Donald Trump's executive order, at Los Angeles International Airport in Los Angeles, California, U.S., January 29, 2017. REUTERS/Ted Soqui

Κάποιες από τις επτά μουσουλμανικές χώρες που αναφέρονται στο διάταγμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη μετανάστευση πιθανότατα δεν θα βγουν από αυτόν τον κατάλογο των απαγορεύσεων σύντομα, διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Κέλι είπε πάντως ότι στους πολίτες των επτά χωρών που έχουν διπλή υπηκοότητα θα επιτραπεί να μπουν στις ΗΠΑ εφόσον χρησιμοποιήσουν το διαβατήριο της χώρας που δεν επηρεάζεται από το μέτρο.

Ο νέος υπουργός ρωτήθηκε για το διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Τραμπ την περασμένη Παρασκευή, με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ σε όλους όσοι προέρχονται από το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη για 90 ημέρες καθώς και είσοδος προσφύγων για 120 ημέρες.

Το διάταγμα προκάλεσε σύγχυση στα αεροδρόμια όλου του κόσμου καθώς τελωνειακοί υπάλληλοι και αεροπορικές εταιρείες προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν τους νέους κανονισμούς. Πολλοί προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εναντίον του διατάγματος που έχει επικριθεί σφοδρότατα από τους Δημοκρατικούς, από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και από δυτικές χώρες, συμμάχους των ΗΠΑ.

Αφότου τέθηκε σε ισχύ το διάταγμα απαγορεύτηκε η είσοδος στις ΗΠΑ σε 721 ταξιδιώτες από τις επτά προαναφερόμενες χώρες, όπως ανέφερε ο Κέβιν ΜακΑλίναν, ο ασκών χρέη επικεφαλής της υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων.

Ο Κέλι από την πλευρά του σημείωσε ότι οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών μετανάστευσης και τελωνείων τηρούν τις δικαστικές αποφάσεις για τη μετανάστευση και κανείς δεν τις έχει παραβιάσει σκόπιμα ή εν γνώσει του.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)