ΔΙΕΘΝΕΣ
01/02/2017 18:32 EET | Updated 01/02/2017 18:32 EET

Νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ο Ρεξ Τίλερσον, πρώην επικεφαλής της ExxonMobil

The Washington Post via Getty Images
WASHINGTON, DC - Former Exxon Mobile Executive Rex Tillerson appears before the Senate Committee on Foreign Relations for his confirmation hearing for the post of Secretary of State on Capitol Hill in Washington, DC Wednesday January 11, 2017. (Photo by Melina Mara/The Washington Post via Getty Images)

Η Αμερικανική Γερουσία επικύρωσε σήμερα τον διορισμό του Ρεξ Τίλερσον στο πόστο του νέου Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, παρά τις επιφυλάξεις αρκετών γερουσιαστών για τις σχέσεις που διατηρεί με την Ρωσία ο πρώην διευθύνοντας σύμβουλος της ExxonMobil.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση, 56 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του διορισμού του Τίλερσον και 43 ενάντια.

Η ψηφοφορία ακολούθησε κυρίως τις κομματικές γραμμές, με κάθε Ρεπουμπλικάνο να υπερψηφίζει τον Τίλερσον και σχεδόν κάθε Δημοκρατικό να καταψηφίζει τον διορισμό του.

Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές προσπάθησαν, χωρίς να το καταφέρουν, να καθυστερήσουν την ψηφοφορία εξαιτίας των αντιμεταναστευτικών διαταγμάτων του Τραμπ.

Όπως τόνισαν, επιθυμούσαν να θέσουν περισσότερες ερωτήσεις στον Τίλερσον για το θέμα, μετά την υπογραφή των διαταγμάτων από τον Τραμπ την περασμένη Παρασκευή.

Κατά την ακρόαση του στην Γερουσία την 11η Ιανουαρίου ο νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε διαφοροποιήσει την στάση του από τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε κάποια γεωπολιτικά ζητήματα, όπως την στάση των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας, με την οποία ο πρόεδρος Τραμπ επιθυμεί στενότερες σχέσεις.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)