ΔΙΕΘΝΕΣ
01/02/2017 08:11 EET | Updated 01/02/2017 08:12 EET

Η συγκινητική ιστορία πίσω από αυτή την viral φωτογραφία από το αεροδρόμιο του Σικάγο

Τα αεροδρόμια και οι δημόσιοι χώροι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γεμίσει με πολίτες που διαμαρτύρονται ενάντια στο διάταγμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που απαγορεύει την είσοδο στους μουσουλμάνους εννέα χωρών. Σε μια από αυτές τις συγκεντρώσεις, η κάμερα κατέγραψε ένα συγκινητικό στιγμιότυπο που μας μεταφέρει ένα μήνυμα ελπίδας.

Στις 30 Ιανουαρίου, ο φωτογράφος της εφημερίδας Chicago Tribune, Νούτσιο Ντινούτζο, απαθανάτισε την συνάντηση δύο πατεράδων που βρίσκονταν με τα παιδιά τους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο O'Hare.

Η φωτογραφία δείχνει τον ραβίνο Τζόρνταν Μπεντάτ Απέλ από το Ιλινόις να μιλά σε έναν μουσουλμάνο πατέρα ονόματι Φατίχ Γιλντιρίμ που ζει σε προάστιο του Σικάγο. Και οι δύο άνδρες είχαν στους ώμους τους τα παιδιά τους, τον 9χρονο Αντίν και την 7χρονη Μεριέμ.

Ο Μπεντάτ Απέλ εργάζεται στο Ινστιτούτο Εβραϊκής Πνευματικότητας «Center for New Jewish Learning». Ο ίδιος εξήγησε στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post ότι δεν γνώριζε τον Γιλντιρίμ και την οικογένειά του εκ των προτέρων και ότι τους συνάντησε στο αεροδρόμιο.

«Ο γιος μου, ο Αντίν, ήθελε να σταθούμε σε άλλο σημείο για να μπορεί να βλέπει καλύτερα τους περαστικούς. Ήταν ενθουσιασμένος που ήταν εκεί! Ζήτησε να ανέβει στους ώμους μου και βρεθήκαμε κοντά στον Φατίχ και την οικογένειά του», εξήγησε ο ραβίνος.

Ο Μπεντάτ Απέλ συμπλήρωσε ότι οι δυο τους είχαν μια «υπέροχη συζήτηση» και ότι, όταν τραβήχτηκε η φωτογραφία, ο Γιλντιρίμ τον ρωτούσε που θα μπορούσε να βρει ένα εστιατόριο με επιλογές kosher, δηλαδή πιάτα αποδεκτά από την ιουδαϊκή θρησκεία.

«Αυτό που ήταν υπέροχο ήταν ότι επρόκειτο για μια πολύ ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Δεν (ήμασταν) ένας Εβραίος και ένας Μουσουλμάνος, αλλά δύο άνθρωποι -αν μας παρατηρήσεις θα δεις ότι μοιάζουμε με αδέλφια- και υπερασπιζόμασταν το σωστό», δήλωσε ο ραβίνος.

Ο φωτογράφος της Chicago Tribune ανέβασε την φωτογραφία στο Twitter, γράφοντας στην περιγραφή «χωρίς λόγια». Μέσα σε λίγες ημέρες συγκέντρωσε περισσότερα από 10.000 likes.

Η φωτογραφία εμφανίστηκε επίσης στο Reddit με την περιγραφή: «συμπόνοια: η ικανότητα να κατανοείς και να αισθάνεσαι τα συναισθήματα του άλλου».

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι οι δύο οικογένειες πρόκειται να δειπνήσουν μαζί.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post και αποδόθηκε στα ελληνικά.