ΔΙΕΘΝΕΣ
01/02/2017 09:28 EET | Updated 01/02/2017 09:28 EET

Νέα δοκιμή πυραύλου από το Ιράν. «Απαράδεκτη» η ενέργεια λένε οι ΗΠΑ

Reuters Photographer / Reuters/ photo αρχείου
Iranian-made missiles are pictured at Holy Defence Museum in Tehran September 23, 2015. REUTERS/Raheb Homavandi/TIMAATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν, ο στρατηγός Χοσεΐν Ντεγάν, επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση από την Τεχεράνη μιας «δοκιμής» πυραύλου, όπως κατήγγειλαν οι ΗΠΑ, αλλά σημείωσε ότι αυτή δεν έγινε σε παραβίαση της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τη Δύση ούτε σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Isna.

«Η ενέργεια αυτή δεν είναι αντίθετη με την συμφωνία για τα πυρηνικά ούτε με την απόφαση 2231 του ΟΗΕ, με την οποία επικυρώθηκε η συμφωνία αυτή», σημείωσε.

«Η δοκιμή αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συνέχισης του αμυντικού προγράμματος του Ιράν», πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός Άμυνας.

Η απόφαση 2231 «καλεί το Ιράν να μην πραγματοποιήσει καμία ενέργεια που να συνδέεται με βαλλιστικούς πυραύλους που έχουν σχεδιαστεί για να φέρουν πυρηνική κεφαλή». Το Ιράν εξακολουθεί να βεβαιώνει ότι οι πύραυλοί του δεν έχουν σχεδιαστεί για να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

«Η πρόσφατη αυτή δοκιμή έγινε σύμφωνα με τα σχέδιά μας και δεν θα επιτρέψουμε σε ξένους να αναμειχθούν στις αμυντικές μας υποθέσεις», συμπλήρωσε εξάλλου ο Ιρανός υπουργός Άμυνας, σύμφωνα και με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Η νέα πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» την πραγματοποίηση την Κυριακή από το Ιράν της δοκιμής αυτής ενός βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς.

«Το επιβεβαιώσαμε», σημείωσε κατά το πέρας έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έγινε κεκλεισμένων των θυρών για το θέμα αυτό.

«Γνωρίζουν ότι δεν θα πρέπει να κάνουν δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων οι οποίοι θα μπορούσαν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές», υπογράμμισε η ίδια, σημειώνοντας ότι η δοκιμή αυτή αφορούσε έναν πύραυλο που μπορεί να μεταφέρει φορτίο 500 κιλών κι έχει ακτίνα δράσης 300 χιλιομέτρων. «Αυτό είναι περισσότερο από αρκετό για να φέρει μια πυρηνική κεφαλή», κατέληξε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)