ΔΙΕΘΝΕΣ
01/02/2017 13:51 EET | Updated 01/02/2017 13:51 EET

Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές άλλαξαν τους κανόνες για να εγκρίνουν μόνοι τους δύο διορισμούς του Τραμπ

Bloomberg via Getty Images
Steven Mnuchin, Treasury secretary nominee for president-elect Donald Trump, left, and Senator Orrin Hatch, a Republican from Utahn and chairman of the Senate Finance Committee, arrive to a Senate Finance Committee confirmation hearing in Washington, D.C., U.S., on Thursday, Jan. 19, 2017. Mnuchin defended his record as an owner of a mortgage lender that was accused of unfair loan and foreclosure practices during the financial crisis. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

Δύο από τα πρόσωπα που επέλεξε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, για να στελεχώσουν την κυβέρνησή του εγκρίθηκαν από την Γερουσία, παρά την απουσία των Δημοκρατικών Γερουσιαστών.

Σύμφωνα με την αμερικανική έκδοση της Huffington Post, οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές αποφάσισαν να απέχουν από την ψηφοφορία για την έγκριση της επιλογής του Στήβεν Μνούχιν για το Υπουργείο Οικονομικών και του Τομ Πράις για το Υπουργείο Υγείας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί χρησιμοποίησαν αυτή την κίνηση για να εγκρίνουν με ευκολία τους δύο διορισμούς.

Οι κανόνες επιτάσσουν να δίνει το παρόν στην ψηφοφορία τουλάχιστον ένας Δημοκρατικός Γερουσιαστής. Σύμφωνα όμως με το Business Insider, ο επικεφαλής της επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, Όριν Χατς, προχώρησε την διαδικασία, αλλάζοντας τους κανονισμούς. Αυτή η τακτική δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, ενώ εγείρονται ανησυχίες για τις μεθόδους που αναμένονται να ακολουθήσουν οι Ρεπουμπλικανοί.

«Με λίγα λόγια, προχωρήσαμε σε μια πρωτοφανή ενέργεια σήμερα λόγω των πρωτοφανών εμποδίων που έθεσαν οι συνάδελφοί μας», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής και επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομιών Υποθέσεων, Όριν Χατς.

Οι Δημοκρατικοί απείχαν από την ψηφοφορία, επειδή οι δύο άνδρες δεν είχαν δώσει αρκετά στοιχεία για το παρελθόν τους. Υπενθυμίζουμε ότι ο Μνούχιν έχει εργαστεί για την Goldman Sachs και τον Τζορτζ Σόρος, την στιγμή που ο Τραμπ είχε στηρίξει την καμπάνια του στις σχέσεις της Κλίντον με την περιβόητη τράπεζα.