ΔΙΕΘΝΕΣ
01/02/2017 07:35 EET | Updated 01/02/2017 07:35 EET

Τον συντηρητικό Νιλ Γκόρσιτς επέλεξε ο Τραμπ ως αναπληρωτή του Σκαλία στον Άρειο Πάγο

The Washington Post via Getty Images
WASHINGTON, DC - JANUARY 31: President Trump shakes the hand of Judge Neil Gorsuch during a Supreme Court of the United States nominee announcement in the East Room at the White House in Washington, DC on Tuesday, Jan. 31, 2017. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε τον Νιλ Γκόρσιτς χθες, Δευτέρα, για να αναπληρώσει την κενή θέση στον Άρειο Πάγο (Supreme Court), επιλέγοντας τον 49χρονο δικαστή των ομοσπονδιακών εφετείων για να επαναφέρει την συντηρητική πλειοψηφία στο ανώτατο δικαστήριο και να διαμορφώσει αποφάσεις σε διχαστικά θέματα όπως τις αμβλώσεις, τον έλεγχο της οπλοφορίας, τη θανατική ποινή και τα θρησκευτικά δικαιώματα.

Ο υποψήφιος από το Κολοράντο αναμένεται να αντιμετωπίσει μια μεγάλη κομματική μάχη στη γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών αφότου οι Ρεπουμπλικανοί απέρριψαν πέρσι τον υποψήφιο του Δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για να αναπληρώσει το κενό που άφησε στο σώμα ο θάνατος τον Φεβρουάριο πέρσι του συντηρητικού δικαστή Άντονι Σκαλία.

Ο Γκόρσιτς είναι ο νεότερος υποψήφιος για το ανώτατο δικαστήριο εδώ και τουλάχιστον εικοσιπέντε χρόνια, και θα μπορούσε να επηρεάσει την κατεύθυνση του δικαστηρίου επί δεκαετίες.

Το 2006 ο Γκόρσιτς εγκρίθηκε για τη θέση του δικαστή στο ομοσπονδιακό εφετείο στο Κολοράντο με απόλυτη ομοφωνία, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης και τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσής του στο κτίριο του Αρείου Πάγου. Κατά την ανακοίνωσή του, ο Τραμπ ευχήθηκε να εγκριθεί με τον ίδιο τρόπο και στην Γερουσία, λόγω των «αδιαμφισβήτητων προσόντων του».

Οι Ρεπουμπλικανοί κατέχουν 52 θέσεις στη Γερουσία, και οι Δημοκρατικοί 48. Για να εγκριθεί ο διορισμός του Γκόρσιτς χρειάζονται 60 ψήφοι.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)