ΔΙΕΘΝΕΣ
01/02/2017 11:03 EET | Updated 01/02/2017 11:04 EET

Τεχνητά νησιά στη Θάλασσα του Μαρμαρά και τη Μαύρη Θάλασσα θέλει να φτιάξει η Τουρκία

Anadolu Agency via Getty Images
ISTANBUL, TURKEY - FEBRUARY 01: Sorbent boom circle to control spreading the pollution after a Tanzanian dry cargo vessel sank in the Sea of Marmara, on the shore of Zeytinburnu, Istanbul on February 01, 2017. (Photo by Lokman Akkaya/Anadolu Agency/Getty Images)

Τρία τεχνητά νησιά πρόκειται να φτιαχτούν στη Θάλασσα του Μαρμαρά και τη Μαύρη Θάλασσα, με υλικά από το αμφιλεγόμενο έργο Kanal Istanbul (υδάτινο κανάλι στο επίπεδο της θάλασσας στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, για τη σύνδεση της Μαύρης Θάλασσας με τη Θάλασσα του Μαρμαρά)και σκοπό τη δημιουργία ενός «δεύτερου Βοσπόρου» ανέφερε η Habertürk  .

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, περίπου 2,7 δισ. κυβικά μέτρα χώματος από τις εργασίες θα μετακινηθούν κατά την κατασκευή του Kanal Istanbul, ο διαγωνισμός για το οποίο αναμένεται να αρχίσει φέτος.

Το Kanal Istanbul ήταν ένα από τα «τρελά» έργα που ανήγγειλε το 2011 ο – τότε πρωθυπουργός- Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν όψει των εκλογών. Αν και δεν έγιναν ουσιώδη βήματα μετά την ανακοίνωση, ο Ερντογάν έχει πει επανειλημμένα πως πρόκειται για ένα εγχείρημα που θα υλοποιηθεί. Το κανάλι προορίζεται να έχει μήκος 43 χλμ και πλάτος 400 μέτρα, με έξι γέφυρες.

Όσον αφορά στα τεχνητά νησιά, προορίζονται να δημιουργηθούν στις εξόδους της Θάλασσας του Μαρμαρά και της Μαύρης Θάλασσας, με στόχο να αποφέρουν έσοδα για τη χρηματοδότηση του καναλιού. Οι αρχές επίσης σχεδιάζουν την ανοικοδόμηση κατοικιών σε αυτά.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, δεν ενδείκνυνται όλες οι γαίες που θα προκύψουν από τις εκσκαφές για τα νησιά, οπότε θα υποβληθούν σε χημικές επεξεργασίες, ενώ θα ληφθούν υπόψιν παράγοντες όπως η σεισμικότητα και το βάθος της θάλασσας.

«Θα υπάρξει ζωή στα νησιά. Θα μπορούσαν να χτιστούν εστιατόρια. Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα στον κόσμο» δήλωσαν ανώνυμες πηγές στη Habertürk, συμπληρώνοντας πως δεν έχουν αποσαφηνιστεί πολλές πλευρές του εγχειρήματος.