ΔΙΕΘΝΕΣ
01/02/2017 09:10 EET | Updated 01/02/2017 09:10 EET

Σουλτς: Οι Γερμανοί εργαζόμενοι πρέπει να λάβουν υψηλότερες μισθολογικές αυξήσεις

Anadolu Agency via Getty Images
BERLIN, GERMANY - JANUARY 24: Germany Vice chancellor, Economy minister and chairman of the SPD Social democrats party Sigmar Gabriel and the Former EU Parliament President Martin Schultz speak to the Press during a joint press conference in the SPD Headquarters Willy Brandt Haus in Berlin, Germany on January 24, 2017. The former eu Politician has been chosen by the SPD Board to be the candidate at the chancellory for the federal elections on September this year. (Photo by Michele Tantussi/Anadolu Agency/Getty Images)

Ο κεντροαριστερός υποψήφιος για τη καγκελαρία της Γερμανίας Μάρτιν Σουλτς ζήτησε υψηλότερες μισθολογικές αυξήσεις για τους εργαζομένους, σε μια ασυνήθιστη κίνηση για μια χώρα όπου οι μισθοί παραδοσιακά αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης των εργοδοτών και των συνδικαλιστών χωρίς πολιτική παρέμβαση.

Η πρόταση του Σουλτς για υψηλότερους μισθούς έρχεται μία εβδομάδα μετά την ανάδειξή του ως υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών απένταντι στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, μια κίνηση-έκπληξη που είδε τη στήριξη για το κόμμα του SPD να σημειώνει άλμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Forsa που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Έχουμε να καλύψουμε μεγάλη απόσταση σε ό,τι αφορά τους μισθούς»,δήλωσε ο Σουλτς σε συνέντευξή του στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke.

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι τα κέρδη των γερμανικών εταιριών έχουν αυξηθεί ταχύτερα τις τελευταίες δεκαετίες συγκριτικά με το εισόδημα των εργαζομένων.

«Τα συνδικάτα και οι διοικήσεις θα πρέπει να το θυμούνται αυτό στις επικείμενες μισθολογικές διαπραγματεύσεις», πρόθεσε ο Σουλτς.

Ο Σουλτς ζήτησε υψηλότερες μισθολογικές αυξήσεις στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε πλεόνασμα του προϋπολογισμού 6,2 δισεκ. ευρώ το 2016, και ενώ διεξάγεται συζήτηση για το εάν το πλεόνασμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή παλαιού χρέους ή την αύξηση των δημοσίων δαπανών, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει υψηλότερες μισθολογικές αυξήσεις.

Οι πραγματικοί μισθοί για τα 19 εκατ. εργαζομένους με συλλογικές συμβάσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 1,9% το 2016, σύμφωνα με μελέτη του Ιανουαρίου. Αυτό συγκρίνεται με μέση αύξηση των πραγματικών μισθών 2,4% το 2015 και 2,2% το 2014.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο υπαλλήλων της Γερμανίας Verdi έχει ζητήσει αύξηση μισθών 6% για τους περισσότερους από 2 εκατ. εργαζομένους του δημόσιου τομέα.

Ένας δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεις οδήγησε χθες σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα τα συνδικάτα να απειλούν με απεργίες σε σχολεία, νοσοκομεία, την αστυνομία και άλλα διοικητικές υπηρεσίες τις επόμενες εβδομάδες. Ένας νέος γύρος συνομιλιών αναμένεται στις 16 Φεβρουαρίου.

Το συνδικάτο IG Metall έχει ζητήσει αυξήσεις 4,5% για τους εργάτες της χαλυβουργίας στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, όπου βρίσκονται οι περισσότερες βιομηχανίες χάλυβα της Γερμανίας.

Η σημερινή δημοσκόπηση της Forsa έδειξε ότι η στήριξη για το SPD του Σουλτς ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου αυξήθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στο 26%, το υψηλότερο επίπεδο σε αυτή την έρευνα από τις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2013.

Η στήριξη για το συντηρητικό μπλοκ CDU/CSU της Μέρκελ μειώθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 35%. Το δεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έπεσε στο 11%, το κόμμα της Αριστεράς παρέμεινε στο 9% και οι Πράσινοι στο 8%.