ΕΙΔΗΣΕΙΣ
02/02/2017 04:03 EET | Updated 02/02/2017 04:03 EET

Στο ΕΚ το θέμα των οκτώ τούρκων στρατιωτικών από τον Νίκο Ανδρουλάκη

NurPhoto via Getty Images
A Greek police officer escorts a Turkish officer who fled to Greece by helicopter after last week's failed coup, as he leaves the courthouse of Alexandroupoli, near the Greek-Turkish border, on July 21, 2016. A Greek court on July 21 sentenced eight Turkish military officers who fled last week's failed coup to suspended two-month prison terms, an AFP reporter said. The officers, sought by Turkey to face a military trial at home, have requested asylum in Greece and will remain in police custody u

Όλο το διάστημα πριν την σημερινή επίσκεψη της Καγκελάριου της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ στην Αγκυρα για να συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις Βρυξέλλες έλαβαν χώρα μια σειρά από δράσεις Ευρωβουλευτών αναφορικά με την προκλητικότητα της γείτονος.

«Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να ανοίξει νέους χώρους στο Αιγαίο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ, προσθέτοντας πως «δυστυχώς η Ελλάδα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις βραχονησίδες» και τονίζοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας «δεν θα το επιτρέψουν».

Στο πλαίσιο αυτό ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, «σήκωσε ψηλά» το ζήτημα, στέλνοντας μάλιστα επιστολή στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής κα Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, υπεύθυνο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις Διεύρυνσης.

Ο ευρωβουλευτής στην επιστολή του επισημαίνει τις αυξημένες προκλήσεις της Τουρκίας μετά από την απόφαση του Αρείου Πάγου να απορρίψει το αίτημα έκδοσης των 8 Τούρκων Αξιωματικών, ενώ υπογραμμίζει ότι "μετά την απόφαση αυτή της δικαιοσύνης, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου υπήρξε παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Ιμίων από στολίσκο που επέβαινε σχεδόν το σύνολο της φυσικής ηγεσίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να καταγγείλει τον καιροσκοπισμό του κ. Ερντογάν και να τον ανακαλέσει στον δρόμο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των κανόνων που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ κρατών» καταλήγει στην επιστολή του κ. Ανδρουλάκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι προκλήσεις δεν περιορίζονται μόνο στην Ελλάδα αφού ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας κ. Φικρί Ισίκ απείλησε με επιδείνωση των Γερμανο – Τουρκικών σχέσεων, σε περίπτωση αποδοχής των αιτημάτων ασύλου 40 Τούρκων στρατιωτικών.