ΕΙΔΗΣΕΙΣ
02/02/2017 09:59 EET | Updated 02/02/2017 10:15 EET

Στην αντεπίθεση ο Τσακαλώτος για Μητσοτάκη: Κρατάμε κλειστά χαρτιά με τους πιστωτές. Εσείς μην δίνετε υποσχέσεις

Nick Paleologos / SOOC

Για άλλη μία φορά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξηγεί με δήλωσή του γιατί η Ελλάδα δεν είναι πίσω στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων, ενώ επιτίθεται στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι στις επαφές που έχει με τους δανειστές υπόσχεται πράγματα που δεν μπορεί να κάνει. Δείχνει μάλιστα να υπαινίσσεται πως γνωρίζει το περιεχόμενο των συζητήσεών τους.

«Συμβουλεύω τον κ. Μητσοτάκη, στις επαφές του με τους δανειστές να μην τους διαβεβαιώνει ότι αν κάποτε γίνει πρωθυπουργός όλα θα γίνονται γρήγορα», υπογραμμίζει ο Ευκλ. Τσακαλώτος και γίνεται πιο συγκεκριμένος: «για παράδειγμα, ότι αυτός ο ίδιος θα διορίζει τις διοικήσεις των τραπεζών, όπως απαίτησε χθες από τον πρωθυπουργό. Καλό θα είναι κάποιος σύμβουλός του να του εξηγήσει τι λέει ο νόμος για το ΤΧΣ, ποια είναι η νέα διακυβέρνηση των τραπεζών που δεν επιτρέπει, και σωστά, ούτε στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ούτε στον υπουργό Οικονομικών, ούτε σε οποιονδήποτε άλλον, να διορίζει τους φίλους και τις φίλες του στις διοικήσεις των τραπεζών, όπως γινόταν στις ημέρες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Ακόμη ο Ευκλ. Τσακαλώτος καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ «να δεσμευτεί ότι συντάσσεται στην εθνική γραμμή που υποστηρίζει ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε παράλογες απαιτήσεις από το ΔΝΤ. Εκτός και αν ο ίδιος θεωρεί σωστό να έχουμε 2% πλεόνασμα και να μας ζητάνε και επιπλέον μέτρα!».

Όσον αφορά την υποτιθέμενη καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης και την υλοποίηση των προαπαιτουμένων σε ποσοστό μόνο 35% ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι «λογικό είναι η Ελλάδα να μην ανοίγει τα χαρτιά της» και επικαλείται και σχετικές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Πάνω από το 1/3 της συμφωνίας είναι απολύτως ολοκληρωμένο. Ένα δεύτερο 1/3, ίσως λίγο παραπάνω, είναι απόλυτα συμφωνημένο με τους θεσμούς και είμαστε στη διαδικασία υλοποίησης με νόμους, υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους, κ.λπ. Το τελευταίο κομμάτι είναι σε πολιτική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και είναι λογικό να μην έχει συμφωνηθεί, πόσο, μάλλον, να έχει νομοθετηθεί», τονίζει ο Ευκλ. Τσακαλώτος και προσθέτει: «αυτό που δεν καταλαβαίνει ο κ. Μητσοτάκης είναι η δυναμική της διαπραγμάτευσης. Όπως έχει πει επισήμως το ΔΝΤ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, μερικά πράγματα δεν μπορούν να συμφωνηθούν αν δεν συμφωνηθούν όλα ως πακέτο. Λογικό είναι, λοιπόν, η κυβέρνηση να μην ανοίγει τα "χαρτιά" της μέχρι να κάνει το ίδιο και η άλλη πλευρά. Εξάλλου μόνο ακραίες φωνές θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση ευθύνεται για την όποια καθυστέρηση. Όπως, άλλωστε, εξήγησε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός, η αξιωματική αντιπολίτευση ποτέ δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της σε ποια θέματα πρέπει να "συμβιβαστούμε" για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση».

Η διαδικασία

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία κλεισίματος αξιολόγησης κατά βήματα έχει ως εξής

-συμφωνείται το staff level agreement με όλα τα προαπαιτούμενα

-τα προαπαιτούμενα ψηφίζονται από την ελληνική Βουλή

-τα τεχνικά κλιμάκια ενημερώνουν τους θεσμούς ότι ψηφίσθηκαν τα προαπαιτούμενα

-οι θεσμοί πάνε στο Eurogroup και αποφασίζεται ότι έκλεισε η αξιολόγηση.

Εν προκειμένω η Ελλάδα έχει ήδη ψηφίσει στη Βουλή το 33% των προαπαιτουμένων και δεν περιμένει την συνολική συμφωνία του stuff level agreement.

Sponsored Post