Προθέρμανση μέτρων και ανταλλάγματα από την Αθήνα μετά το «μίνι - αδιέξοδο» στη διαπραγμάτευση

Προθέρμανση μέτρων και ανταλλάγματα από την Αθήνα μετά το «μίνι - αδιέξοδο» στη διαπραγμάτευση
Zeljko Bozic via Getty Images

Τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου συνεδριάζει το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στην Ουάσιγκτον, όπου και θα παρουσιαστεί η έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος. Στις 20 Φεβρουαρίου συνεδριάζει το Eurogroup. Το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης αρχίζει και η ελληνική πλευρά πρέπει να βρει τη φόρμουλα εκείνη ώστε να μην χάσει κι άλλο πολύτιμο χρόνο για την ελληνική οικονομία.

Τα δεδομένα; Όλα στον αέρα και πολιτική διαπραγμάτευση με την ευλογία Μέρκελ στο τραπέζι. Το ΔΝΤ; Άγνωστο εάν θα μείνει ως τεχνικός σύμβουλος ή ως χρηματοδότης ή εάν θα φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα. Η Κομισιόν; Παρούσα με Μοσκοβισί σε ρόλο πυροσβέστη. Η Αθήνα; Με νέα στρατηγική, τουλάχιστον έτσι γράφουν δύο κυριακάτικα δημοσιεύματα. Σε ποια λογική βασίζεται η λογική του οικονομικού επιτελείου; Εκείνη της πρόληψης ως απάντηση στο αίτημα των πιστωτών (σσ κοινό μέτωπο Ευρωπαίων - ΔΝΤ) για προληπτική θεσμοθέτηση μέτρων τα οποία θα εφαρμοστούν το 2019.

Ειδικότερα, «Βήμα της Κυριακής» και «Καθημερινή» γράφουν πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα φέρει την πρόταση της μερικής προληπτικής θεσμοθέτησης μέτρων για μετά το 2018.

Από την πλευρά του το Βήμα της Κυριακής επικαλούμενο ανώτερο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι μετά το αδιέξοδο της 26ης Ιανουαρίου η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την μερική προληπτική νομοθέτηση μέτρων.

«Μετά το Eurogroup προβληματιστήκαμε αν μπορούμε να πάμε σε προληπτική νομοθέτηση τμήματος των μέτρων. Εδώ υπάρχουν δύο βασικά ερωτήματα: πρώτον, αν μπορεί να δεχθεί η Βουλή την προληπτική νομοθέτηση και, δεύτερον, αν μια τέτοια μερική προληπτική νομοθέτηση θα ξεκλειδώσει το ΔΝΤ», αναφέρει στην εφημερίδα.

Όπως επισημαίνει η «Καθημερινή της Κυριακής», η προληπτική θεσμοθέτησης μέτρων θα αφορά φοροελαφρύνσεις, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έτσι ώστε να περιορίσει το κόστος του πολιτικού συμβιβασμού.

Η Αθήνα φαίνεται να δεχθεί να θεσμοθετήσει άμεσα τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2018, αλλά με ρήτρα ακύρωσης εάν οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται. Επιπλέον, αν και δεν δέχεται την προληπτική νομοθέτηση της μείωσης της προσωπικής διαφοράς στις υφιστάμενες συντάξεις, δέχεται να τις εντάξει στον κόφτη». Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, απορρίπτει το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων και μία λύση στα ενεργειακά. Ωστόσο, στο τραπέζι, φαίνεται πως το οικονομικό επιτελείο θα θέσει ως όρο υποχώρησης και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους με τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων, όπως συμφωνήθηκε άλλωστε στη συνεδρίαση Eurogroup του περασμένου Μαΐου.

Την ίδια στιγμή όμως είμαστε εν αναμονή της στάσης που θα κρατήσει το ΔΝΤ του οποίου το εκτελεστικό συμβούλιο συνεδριάζει τη Δευτέρα και παρουσιάζει την ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους. Στην Ουάσιγκτον έχουν δείξει ότι θέλουν να συμμετάσχουν στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο παραμένει γρίφος εάν το Ταμείο θα παραμείνει ως χρηματοδότης ή τεχνικός σύμβουλος σε αυτό. Ζητά το ελληνικό πρόγραμμα να είναι βιώσιμο, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και μετά το 2018 ή τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,% από το 2018 ώστε να βγαίνει ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Δημοφιλή