ΔΙΕΘΝΕΣ
05/02/2017 17:01 EET | Updated 05/02/2017 17:02 EET

Γκάμπριελ: Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στο ΝΑΤΟ

Yuri Gripas / Reuters
German Foreign Minister Sigmar Gabriel arrives for a meeting at the Senate Foreign Relations Committee on Capitol Hill in Washington, U.S., February 2, 2017. REUTERS/Yuri Gripas

O υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα, Κυριακή, ότι έλαβε διαβεβαιώσεις κατά τις συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες σε μια ενωμένη Ευρώπη αλλά και στην συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε περιγράψει το ΝΑΤΟ ως έναν «παρωχημένο» οργανισμό προτού αναλάβει επίσημα καθήκοντα, ενώ είχε προτείνει και σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας, να αποχωρήσουν δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία αποκάλεσε «όχημα της Γερμανίας».

«Όλοι μας αναστατωθήκαμε από τις διάφορες δηλώσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης» επισήμανε ο Γκάμπριελ στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο οποίος συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον την περασμένη εβδομάδα.

«Τόσο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Πενς και ο συνάδελφός του Τίλερσον κατέστησαν σαφές κατά τις συνομιλίες (μας) ότι ενδιαφέρονται πολύ για μια ενωμένη Ευρώπη, ότι στηρίζουν μια διατλαντική συνεργασία με το ΝΑΤΟ» τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που είχε ως στόχο να προάγει μια στενότερη σχέση με την νέα αμερικανική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον, προέτρεψε τους Γερμανούς βουλευτές και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ ώστε να «σταθεροποιήσουν αυτές τις επαφές».

Αναφορικά με το θέμα της Ρωσίας, ο Γερμανός υπουργός τόνισε:

«Νομίζω ότι όλοι μας πρέπει να ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν συμφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, όχι σε βάρος της Ουκρανίας ή της Ευρώπης, αλλά εάν επιτευχθεί εκτόνωση της έντασης μεταξύ των δύο παγκοσμίων δυνάμεων, τότε αυτό θα είναι καλό».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)