ΔΙΕΘΝΕΣ
08/02/2017 08:02 EET | Updated 08/02/2017 14:29 EET

Ο Τραμπ δίνει άδεια διέλευσης στον Dakota Pipeline από τη γη των Ινδιάνων στη Βόρεια Ντακότα

Native Americans lead demonstrators as they march to the Federal Building in protest against President Donald Trump's executive order fast-tracking the Keystone XL and Dakota Access oil pipelines, in Los Angeles, California on February 5, 2017.
US President Donald Trump has revived two pipeline projects blocked by his predecessor on environmental grounds. / AFP / Mark RALSTON        (Photo credit should read MARK RALSTON/AFP/Getty Images)
MARK RALSTON via Getty Images
Native Americans lead demonstrators as they march to the Federal Building in protest against President Donald Trump's executive order fast-tracking the Keystone XL and Dakota Access oil pipelines, in Los Angeles, California on February 5, 2017. US President Donald Trump has revived two pipeline projects blocked by his predecessor on environmental grounds. / AFP / Mark RALSTON (Photo credit should read MARK RALSTON/AFP/Getty Images)

Πλήρη ανατροπή, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί από τις πρώτες κιόλας μέρες ανάληψης των καθηκόντων του ο Ντόναλντ Τραμπ, έρχεται στο θέμα της πρόσβασης του πετρελαιαγωγού Dacota Pipe Line σε εδάφη της φυλής των αυτοχθόνων της φυλής Σίου, στη Βόρεια Ντακότα. Αξίζει δε να σημειωθεί πως ΜΜΕ είχαν αναφέρει πως ο Τραμπ διέθετε μετοχές στην εταιρεία που κατασκευάζει και θα επωφεληθεί από τον αγωγό.

Μόλις δύο μήνες μετά την απόφαση του Σώματος Μηχανικών του Αμερικανικού Στρατού να απορρίψει το αίτημα για έκδοση της απαραίτητης σχετικής άδειας ανακοινώθηκε πως τώρα θα την δώσει ανάβοντας το πράσινο φως για να συνεχιστούν τα έργα για την κατασκευή του αγωγού.

Ο πετρελαιαγωγός Dakota Access Pipeline, ιδιοκτησίας της εταιρείας Energy Transfer Partners LP με έδρα το Τέξας, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί εκτός από ένα τμήμα του που θα περνούσε κάτω από τη Λίμνη Οάχε, ενός ταμιευτήρα νερού που δημιουργήθηκε από ένα φράγμα στον ποταμό Μιζούρι.

Η φυλή της εθνοτικής ομάδας των Σιού και οι οικολόγοι διαδηλώνουν για το έργο αξίας 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (3,56 δις ευρώ), καταγγέλοντας ότι μπορεί να ρυπάνει την πηγή νερού της φυλής και να καταστρέψει ιερούς για τη φυλή τόπους. Η διαδήλωση έχει προσελκύσει την υποστήριξη χιλιάδων που έχουν σπεύσει στη Βόρεια Ντακότα για να διαδηλώσουν εναντίον της ολοκλήρωσης του αγωγού.

Η είδηση έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, τόσο από τα μέλη της φυλή των Σιού, όσο και από τους ακτιβιστές που στέκονται στο πλευρό τους. Δεν είναι απίθανο μάλιστα να συνεχιστούν, μαζί με τα έργα, και οι διαμαρτυρίες στην περιοχή «Standing Rock», όπου διαμένουν οι ιθαγενείς. Για πολλούς μήνες, χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή, διαμαρτυρόμενοι για τα έργα. Παρά το κρύο, το χιόνι αλλά και την αστυνομική βία, ακτιβιστές και ινδιάνοι δεν υποχωρούσαν.

Οι λόγοι που ο αγωγός έχει μετατραπεί σε αμφιλεγόμενο ζήτημα, αφορά επίσης την καταπάτηση εδαφών των αυτοχθόνων που προστατεύονται με συνθήκη του 19ου αιώνα.