ΔΙΕΘΝΕΣ
08/02/2017 06:58 EET | Updated 08/02/2017 06:58 EET

Πολιτικός «εχθρός» του Πούτιν νοσηλεύεται σε κώμα μετά από δηλητηρίαση με «άγνωστη ουσία»

Alex Wong via Getty Images
WASHINGTON, DC - JANUARY 30: Vladimir Kara-Murza (L), senior policy adviser at the Institute of Modern Russia, holds up a copy of the report on 'Winter Olympics in the Sub-Tropics' as Russian opposition leader and former Deputy Prime Minister Boris Nemtsov (R) listens during a news conference on 'Corruption and Abuse in Sochi Olympics' January 30, 2014 at the National Press Club in Washington, DC. The Institute of Modern Russia held the news conference to launch a new online interactive 'corruption guide' to the Sochi Olympics and the release of the report which conducted by Nemtsov and Leonid Martynyuk, Russian journalist and opposition activist from the Krasnodar region. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

Ένας επικριτής της ρωσικής κυβέρνησης και εκλεγμένος μέλος ενός συμβουλίου της αντιπολίτευσης που βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα σε κωματώδη κατάσταση, φαίνεται πως έχει πέσει θύμα δηλητηρίασης. Οι γιατροί αναφέρουν πως ο 35χρονος Βλαδιμίρ Καρά-Μούρζα δηλητηριάστηκε με μια «άγνωστη ουσία», με την υπόθεση να θυμίζει ολοένα και περισσότερο ταινία δράσης του Χόλιγουντ.

Η είδηση προκαλεί πολλά ερωτηματικά, καθώς ο άνδρας είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι κινδυνεύει η ζωή του, λόγω των πολιτικών του δράσεων. Ο ίδιος είχε παρευρεθεί σε μια προβολή του ντοκιμαντέρ που είχε γυρίσει ο ίδιος για τον φίλο του και επικριτή του Βλάντιμιρ Πούτιν, Μπαρίς Νεμτσόφ, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από δύο χρόνια στο κέντρο της Μόσχας. Ο δολοφόνος του Νεμτσόφ παραμένει ασύλληπτος, καθώς... όλες οι κάμερες ασφαλείας στην περιοχή είχαν κλείσει για συντήρηση εκείνη την στιγμή.

Ο Κάρα-Μούρζα διαμένει στις ΗΠΑ και είχε επισκεφτεί την Ρωσία αποκλειστικά για την προβολή του ντοκιμαντέρ. Την επόμενη ημέρα, δηλαδή την περασμένη Πέμπτη, θα επέστρεφε στις Πολιτείες για τα όγδοα γενέθλια της κόρης του, όμως μέσα στην νύχτα υπέφερε από ταχυκαρδία και είχε δυσκολία στην αναπνοή. Μία εβδομάδα αργότερα, ο ίδιος νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση, με τους γιατρούς να αδυνατούν να αναγνωρίσουν την ουσία που τον δηλητηρίασε.

Η οικογένεια του 35χρονου άνδρα έχει στείλει δείγματα της ουσίας σε εργαστήρια στην Γαλλία και το Ισραήλ, σε μια προσπάθεια να βρεθεί το αντίδοτο. Η σύζυγός του μίλησε στον Guardian και κατηγορεί τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ότι δείχνει την στήριξή του σε ανθρώπους που επιτρέπουν ανθρώπους «να δηλητηριάζονται για τα πιστεύω τους».

«Ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να καταλάβει ότι ο Πούτιν δεν είναι ένας φίλος, αλλά ένας δολοφόνος», είπε.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο Κάρα-Μούρζα είχε νοσηλευτεί και το 2015 στο ίδιο Νοσοκομείο με οξεία νεφρική ανεπάρκεια που συνδέθηκε με απόπειρα δηλητηρίασης, ωστόσο επιβίωσε. Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει ότι η ζωή του απειλείται, ενώ και σε εκείνη την περίπτωση το δηλητήριο δεν είχε αναγνωριστεί. Ο λόγος που είχε μπει στο στόχαστρο ήταν το γεγονός ότι είχε οργανώσει τις πορείες του 2013 εναντίον του Πούτιν, με αφορμή ένα σκάνδαλο διαφθοράς που αφορούσε την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι.