ΕΙΔΗΣΕΙΣ
08/02/2017 13:56 EET | Updated 08/02/2017 13:58 EET

Ντάισελμπλουμ: Χωρίς ΔΝΤ η Ολλανδία αποσύρει την οικονομική βοήθεια από το ελληνικό πρόγραμμα

Dutch Finance Minister and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem reacts during a European Union finance ministers meeting in Brussels, Belgium, July 12, 2016. REUTERS/Francois Lenoir
Francois Lenoir / Reuters
Dutch Finance Minister and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem reacts during a European Union finance ministers meeting in Brussels, Belgium, July 12, 2016. REUTERS/Francois Lenoir

«Η Ολλανδία θα σταματήσει να υποστηρίζει οικονομικά την Ελλάδα σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποσύρει την συμμετοχή του από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, απευθυνόμενος προς ολλανδούς βουλευτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βρισκόμαστε έναν μήνα περίπου πριν τις προγραμματισμένες εθνικές εκλογές στην Ολλανδία με τους Ευρωπαίους να έχουν καταστήσει με δηλώσεις τους σαφές ότι ο νέος ευρωπαϊκός εκλογικός κύκλος θέλουν να αρχίσει χωρίς το ελληνικό ζήτημα σε εκκρεμότητα. Τόσο οι Ολλανδοί όσο και οι Γερμανοί - οι οποίοι έχουν εκλογές τον Σεπτέμβριο - χρειάζονται το ΔΝΤ να είναι ενεργό χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου να κερδίσουν την αξιοπιστία των εν δυνάμει ψηφοφόρων τους και να τους καθησυχάσουν για την ασφαλή πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα Telegraaf, η οποία αναδημοσιεύει τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg, ο κ. Ντάισελμπλουμ εξηγεί οτι η ολλανδική κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα θα σταματήσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα. Την Τρίτη ο επικεφαλής του Eurogroup και υπ. Οικονομικών της Ολλανδίας απαντώντας στα συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με εκείνη που θεωρεί το Ταμείο δηλώνοντας απολύτως έκπληκτος για τη «σκληρότητα» των προτάσεων της έκθεσης του Ταμείου.

Ωστόσο, σήμερα, σε εκτενέστερο ρεπορτάζ που φιλοξενεί η ίδια εφημερίδα υπό τον τίτλο «Σταματάει η ολλανδική βοήθεια εάν φύγει το ΔΝΤ», γίνεται αναφορά σε δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανέφερε ότι «η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου είναι πολύ σαφής: Εάν το ΔΝΤ δεν λάβει μέρος ή αποσυρθεί, θα εκλείψει η στήριξη προς το πρόγραμμα».

«Το ίδιο ισχύει και για το γερμανικό Κοινοβούλιο και για την ολλανδική κυβέρνηση», διευκρίνισε.

Επισημαίνεται πως η δήλωση αυτή του Γ. Ντάισελμπουμ, είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει η αξία των τραπεζικών μετοχών στα χρηματιστήρια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «η εμπλοκή του ΔΝΤ παραμένει απαραίτητη για την εξεύρεση μιας λύσης στο ελληνικό πρόβλημα».

«Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούν οι Έλληνες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «το ΔΝΤ είναι υπερβολικά επικριτικό σε ό,τι αφορά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα και δεν λαμβάνει υπόψη τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας».

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)