ΔΙΕΘΝΕΣ
10/02/2017 12:05 EET | Updated 10/02/2017 12:05 EET

Guardian: Η Ρωσία φέρεται να υπέκλεψε e-mails (και) από το ΥΠΕΞ της Ιταλίας

Toby Melville / Reuters
Italy's Prime Minister Paolo Gentiloni holds a press conference with his counterpart from Britain Theresa May (not shown) at Number 10 Downing Street in London, February 9, 2017. REUTERS/Toby Melville

Ρώσοι χάκερ φέρονται να έχουν στα χέρια τους μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Guardian. Οι κυβερνοεπιθέσεις σημειώνονταν για πολλούς μήνες, την περίοδο που ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Εκπρόσωπος της ιταλικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε την είδηση της υποκλοπής στην βρετανική εφημερίδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν τέθηκε σε κίνδυνο ο λογαριασμός του ίδιου του Τζεντιλόνι. Εκτός από το υπουργείο, θύματα της «επίθεσης» έπεσαν αρκετοί διπλωμάτες και πρεσβείες, χωρίς ωστόσο να διαρρεύσουν ευαίσθητες πληροφορίες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Να σημειώσουμε ακόμα ότι η ιταλική κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνει ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η Μόσχα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ιταλία πλέον έχει εισάγει νέα εργαλεία προστασίας, όμως κυβερνοεπιθέσεις λάμβαναν χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να το αντιληφθεί κανείς. Η είδηση εγείρει ανησυχίες και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, που φημολογείται ότι έχουν πέσει επίσης θύματα κυβερνοεπιθέσεων ενόψει των εκλογών του 2017.

Υπενθυμίζουμε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν ανακοινώσει ότι η Ρωσία υπέκλεψε e-mails της Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος κατά την διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον, σε μια προσπάθεια να εκλέξει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Sponsored Post