ΔΙΕΘΝΕΣ
10/02/2017 02:54 EET | Updated 10/02/2017 02:54 EET

Δέσμευση Τραμπ πως θα σεβαστεί την πολιτική της «μίας Κίνας»

Reuters Staff / Reuters
A combination of file photos showing Chinese President Xi Jinping (L) in London's Heathrow Airport, October 19, 2015 and (R) U.S. President Donald Trump listening to questions from reporters in New York, U.S., January 9, 2017. REUTERS/Toby Melville/Mike Segar/File Photos TPX IMAGES OF THE DAY

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί την πολιτική της «μιας Κίνας» στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που επικαλούνται δύο ανθρώπους που έχουν γνώση για την τηλεφωνική αυτή συνομιλία.

Ο Τραμπ ανέλαβε επίσημα τα προεδρικά του καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι απαραίτητο ν' ακολουθήσουν την πολιτική της «μιας Κίνας».

Η πολιτική αυτή, της «μιας Κίνας» σε πρακτικό διπλωματικό επίπεδο σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει την επίσημη διπλωματική θέση του Πεκίνου, σύμφωνα με την οποία, η Κίνα έχει κυριαρχικά δικαιώματα έναντι της αυτοδιοικούμενης Ταϊβάν.

Στη διάρκεια του τηλεφωνήματος, οι δύο πρόεδροι αντάλλαξαν προσκλήσεις, προκειμένου να συναντηθούν προσωπικά, μέσω επίσημων επισκέψεων εκατέρωθεν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, όπου αναφέρεται πως διπλωματικές αντιπροσωπείες από τις ΗΠΑ και την Κίνα θα έχουν συνομιλίες και διαπραγματεύσεις σε αρκετά θέματα αμοιβαίου διμερούς ενδιαφέροντος.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Sponsored Post