ΕΙΔΗΣΕΙΣ
10/02/2017 07:14 EET | Updated 10/02/2017 08:02 EET

Θεοδωράκης: Η Ελλάδα κατρακυλάει στη διαφθορά. Κανένας συντονισμός, κανένας έλεγχος. Μόνο σκάνδαλα

Eurokinissi

Η Ελλάδα κατρακυλάει στη διαφθορά, δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στην επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για θέματα διαφάνειας και διαφθοράς στη Βουλή, επικαλούμενος σχετικό δείκτη αντίληψης διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για πρακτικές της κυβέρνησης που, όπως είπε, συνιστούν διαφθορά, ενώ επίσης είπε πως δεν ήταν ικανή να στεγάσει τους πρόσφυγες, οι οποίοι, όπως είπε, πεθαίνουν στους καταυλισμούς ενώ έξω γίνεται «πάρτι εκατομμυρίων», όπως και στις εργολαβίες: Ειδικότερα αναφέρθηκε στο παράδειγμα της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου, που έσπασε σε 8 εργολαβίες «δήθεν για την πάταξη της διαφθοράς», ωστόσο, όπως συνέχισε, 4 από αυτές τις έχει ήδη πάρει ο ίδιος εργολάβος που ήθελε να κάνει «ΣΥΡΙΖΑ ΤV» και τώρα «αρκέστηκε,σε άλλη μια συριζοεφημερίδα».

«Κανένας συντονισμός – κανένας έλεγχος. Μόνο σκάνδαλα» είπε χαρακτηριστικά,

Η πρόταση του Ποταμιού, όπως είπε, είναι Εθνικός Συντονιστής κατά της Διαφθοράς, ανεξάρτητη αρχή που θα έχει την εξουσιοδότηση να κάνει από αιφνιδιαστικούς ελέγχους μέχρι κατάσχεση τεκμηρίων, θεσμοθέτηση της υποχρέωσης του κράτους να υπάρχει ένας τελικός νόμος ανά θέμα χωρίς παράθυρα και αστερίσκους, Ενιαία Αρχή Προμηθειών, με ενιαίους κανόνες για τις δημόσιες προμήθειες, δημιουργία ενός «Τειρεσία διαφθοράς», για τις εταιρείες που έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς, απαγόρευση στους προμηθευτές και τους εργολάβους του δημοσίου, να κατέχουν τηλεοπτική συχνότητα και έλεγχος του πόθεν στο πόθεν έσχες και δειγματοληπτικό ξετίναγμα πολιτικών, δικαστικών, δημοσιογράφων, εφοριακών και όλων όσων παίρνουν δουλειές από το κράτος.

H κυβέρνηση έχει μικρή επαφή με όσα ζει σήμερα η Ελλάδα, ανέφερε στη δευτερολογία του και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου, κάνοντας λόγο για ανικανότητα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, βάσει των στοιχείων της Διεθνούς Διαφάνειας οι χώρες που έχουν επιτυχία στην καταπολέμηση της διαφθοράς απολαμβάνουν υψηλά επίπεδα ελευθερίας τύπου, ανοικτό κρατικό προυπολογισμό, ακεραιότητα λειτουργών δικαιοσύνης. «Δηλαδή καμία σχέση με τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» υποστήριξε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ελέγξει και να δημιουργήσει κομματικό τύπο, κομματικό κράτος, κομματικούς διορισμούς και κομματικό προϋπολογισμό.

Σχετικά με την κατάσταση στα ΜΜΕ ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε και πάλι να κοπούν τα θαλασσοδάνεια και να τιμωρηθούν όσοι τα πήραν. «Να σώσουμε τα έντυπα και τους εργαζόμενους κι όχι τους εκδότες. Αυτοί να πληρώσουν. Φοβάμαι ότι δεν θέλετε να σωθούν. Το μήνυμα δεν πρέπει να είναι ή κλειστές εφημερίδες ή μαζί μας» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος κατέληξε: «Να συγκρουόμαστε με το μέλλον και όχι με το παρελθόν. Αυτό θέλουν οι πολίτες».

O επικεφαλής του Ποταμιού έκανε ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα ΜΜΕ και επιχειρηματίες, που, όπως ισχυρίστηκε ευνοούνται από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Φοβάμαι πως αυτό που σας ενδιαφέρει είναι οι πολίτες να ενημερώνονται, με "αντικειμενικό βέβαια" τρόπο, από εφημερίδες όπως είναι Το Χωνί, KontraNews, και από Μέσα που είναι κομματικά και ελεγχόμενα. Μέσα που ενισχύονται αυτή την στιγμή από κάποιους που φαίνεται να παίρνουν προνομιακά σπασμένες εργολαβίες. Σας είπα για τον αυτοκινητόδρομο Πύργος - Πάτρα. Δώστε μου μια εξήγηση. Σπάσατε το έργο στα 8 και οι 4 πρώτες εργολαβίες πηγαίνουν σε έναν άνθρωπο που συνδέεται φανερά με υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει πάρει ήδη το 50% του έργου ένας άνθρωπος που προσπάθησε να δημιουργήσει τον ΣΥΡΙΖΑ TV με βοσκοτόπια, και στη συνέχεια εξέδωσε μια εφημερίδα που υμνεί κάθε μέρα ή τέλος πάντων μια φορά την εβδομάδα τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Το κλείσιμο των εφημερίδων δεν είναι λύση. Και το δόγμα μας δεν πρέπει να είναι ή κλειστές εφημερίδες ή μαζί μας» υποστήριξε ο κ. Θεοδωράκης.

 

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)