ΔΙΕΘΝΕΣ
11/02/2017 17:29 EET | Updated 11/02/2017 17:29 EET

Τουρκία: Σύλληψη δύο υπόπτων για προετοιμασία επίθεσης στην Ευρώπη

Osman Orsal / Reuters
Police secure the area near an Istanbul nightclub, following a gun attack, in Turkey, January 1, 2017. REUTERS/Osman Orsal

Ένας Δανός και ένας Σουηδός, ύποπτοι για την προετοιμασία επίθεσης στην Ευρώπη στο όνομα της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, συνελήφθησαν πριν από περίπου 10 ημέρες στη νότια Τουρκία, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Οι δύο άνδρες, ένας 35χρονος Δανός λιβανικής καταγωγής και ένας 38χρονος Σουηδός ιρακινής καταγωγής, είχαν εκπαιδευτεί στη Συρία και είχαν μπει παράνομα στην Τουρκία πριν από 12 ημέρες, αναφέρει το πρακτορείο.

Η αστυνομία έκανε έρευνα σε ένα σπίτι μέσα στο οποίο οι δύο άνδρες κρύβονταν στα 'Αδανα της νότιας Τουρκίας. Σύμφωνα με το Dogan, αστυνομικοί ανέκριναν τους δύο ύποπτους επί 10 ημέρες. Και οι δύο φέρεται να είχαν προσχωρήσει στο Ισλαμικό Κράτος πριν από τρία χρόνια.

Από την πλευρά τους, οι σουηδικές υπηρεσίες ασφαλείας (Säpo) ανέφεραν στην εφημερίδα Aftonbladet ότι ελήφθη η πληροφορία από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών για τη σύλληψη ενός Σουηδού πολίτη στην Τουρκία. «Εστιάζουμε πλέον στη λήψη περισσοτέρων πληροφοριών όσον αφορά τη σύλληψη αυτή και στην ενημέρωσή μας γι' αυτό που έδειξε η τουρκική έρευνα» σημείωσε εκπρόσωπος της Säpo.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)