ΔΙΕΘΝΕΣ
12/02/2017 04:28 EET | Updated 12/02/2017 04:28 EET

Ο Ραχόι εδραίωσε την κυριαρχία του στο Λαϊκό Κόμμα

CURTO DE LA TORRE via Getty Images
Spanish Prime Minister, Mariano Rajoy sits during the XVIII Popular Party three day congress in Madrid on February 11, 2017 that will renew Spanish Prime Minister Mariano Rajoy as party leader.Rajoy's re-election, in a single candidate ballot, coincides with the announcement of high prison terms for corruption for entrepreneurs and former politicians linked to the ruling formation by the case 'Gurtel'. / AFP / CURTO DE LA TORRE (Photo credit should read CURTO DE LA TORRE/AFP/Getty Images)

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι επανεξελέγη χθες επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, εδραιώνοντας τη θέση του καθώς η κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας ηγείται πασχίζει να κλείσει μια συμφωνία με την αντιπολίτευση για να εγκριθεί ο ισπανικός κρατικός προϋπολογισμός και να παραμείνει στην εξουσία.

Η υποψηφιότητα του Ραχόι, 61 ετών, εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία --το 95%, δηλαδή τις 2.630 ψήφους επί του συνόλου των 2.645-- όπως ανακοίνωσε η Κριστίνα Σιφουέντες, η οποία προεδρεύει του συνεδρίου του

που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο στη Μαδρίτη. Αυτή ήταν η τέταρτη φορά που ο Ραχόι διεκδικούσε χωρίς αντίπαλο την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος. Η επικράτησή του καταγράφηκε παρότι το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο δοκιμάστηκε από μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς και εξαιτίας των αντιδημοφιλών πολιτικών λιτότητας που εφάρμοσε, έχασε την απόλυτη πλειοψηφία που διέθετε στη Βουλή σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Στις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου 2015 το Λαίκό Κόμμα είδε τις έδρες του να μειώνονται στις 123 (από τις 186) επί του συνόλου των 350 στο ισπανικό κοινοβούλιο. Αλλά βελτίωσε τη θέση του στις εκλογές του Ιουνίου του 2016, έπειτα από ένα πολύμηνο πολιτικό αδιέξοδο και παρά τις ήττες του στις δημοτικές εκλογές, καταλαμβάνοντας 137 έδρες.

tα άλλα κόμματα κάλεσαν επανειλημμένα τον Ραχόι να παραμερίσει στις μακροσκελείς διαπραγματεύσεις για να σχηματιστεί κυβέρνηση πέρυσι. Μολαταύτα κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία στο αξίωμα του πρωθυπουργού τον Οκτώβριο, παρά την άνοδο νέων κομμάτων όπως το Ποδέμος («Μπορούμε»).

«Προσφέρουμε κοινή λογική και μετριοπάθεια. Δεν θέλουμε επανάσταση, δεν θέλουμε συγκινήσεις», είπε ο Ραχόι, επικεφαλής του κόμματος από το 2004, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές της συντηρητικής παράταξης. Ήταν μια από τις πολλές νύξεις του εναντίον του Ποδέμος και των άλλων δυνάμεων του λαϊκισμού --κατ' αυτόν-- στην Ευρώπη. Τερματίζοντας τη διαδοχολογία, τουλάχιστον προς το παρόν, ο Ραχόι μπορεί τώρα να στραφεί στις προκλήσεις των επόμενων μηνών, κυρίως την έγκριση ενός προϋπολογισμού για το 2017 από το κοινοβούλιο παρότι είναι πρωθυπουργός της πιο αδύναμης κυβέρνησης στη σύγχρονη ισπανική πολιτική ιστορία.

Θα χρειαστεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης κι υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η Ισπανία να ολισθήσει και πάλι σε κατάσταση πολιτικής αβεβαιότητας, αν αποτύχει. Έχει προειδοποιήσει ότι η προκήρυξη νέων εκλογών μπορεί να αποδειχθεί η μόνη διέξοδος εάν δεν εγκριθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Αλλά ο Ραχόι πιθανότατα θα συνεχίσει να έχει δεμένα τα χέρια σε ό,τι αφορά την έγκριση νέων πολιτικών. Ήδη, κόμματα της αντιπολίτευσης συζητούν το ενδεχόμενο δράσης από κοινού με στόχο την ανατροπή ορισμένων από τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε η δεξιά, κυρίως στην αγορά εργασίας.Η άλλοτε Λαϊκή Συμμαχία, ιδρύθηκε το 1976 από έναν πρώην υπουργό του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, τον Μανουέλ Φράγα, άλλον έναν γόνο της Γαλικίας. Σήμερα, ο πολιτικός του λόγος κατατάσσει το κόμμα στην κλασική φιλοευρωπαϊκή δεξιά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ