ΔΙΕΘΝΕΣ

Η PSA (Peugeot-Citroen) σε συνομιλίες για την αγορά της Opel από τη General Motors

Snowflakes are seen on the badge of an Opel car in Warsaw, Poland December 17, 2016. REUTERS/Kacper Pempel
Snowflakes are seen on the badge of an Opel car in Warsaw, Poland December 17, 2016. REUTERS/Kacper Pempel
Kacper Pempel / Reuters

Το γαλλικό PSA Group συζητά την εξαγορά του ευρωπαϊκού τμήματος της General Motors, κάτι που θα την καταστήσει τον δεύτερο μεγαλύτερο «παίκτη» στην περιοχή και θα επιτρέψει στη GM να επικεντρώσει στη βόρεια Αμερική και την Κίνα.

Σε ξεχωριστές ανακοινώσεις, η GM, στην οποία ανήκουν τα brands της Vauxhaull και της Opel, και το PSA Group, που παράγει τα Peugeot, Citroen και DS, ανακοίνωσαν πως εξετάζουν έναν αριθμό «στρατηγικών πρωτοβουλιών» με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας και της λειτουργικής αποδοτικότητας, περιλαμβανομένης μιας πιθανής εξαγοράς της Opel.

«Δεν μπορεί να υπάρξει διαβεβαίωση πως θα επιτευχθεί συμφωνία» πρόσθεσαν οι εταιρείες. Επίσης, δεν κατέστη ξεκάθαρο τι τιμή μπορεί να ζητήσει η GM για το ζημιογόνο της ευρωπαϊκό τμήμα.

Για την PSA και την Opel, που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Ευρώπη, πρόκειται για μια σπάνια ευκαιρία ενίσχυσής τους σε έναν τομέα που χαρακτηρίζεται από υψηλά κόστη, χαμηλά περιθώρια και σκληρό ανταγωνισμό.

Η GM έχει επανειλημμένα αποτύχει να καταστήσει κερδοφόρα την Opel, ακόμα και μετά το κλείσιμο εργοστασίων της Opel στο Βέλγιο και τη Γερμανία και την απόσυρση των brands της Saab και της Chevrolet. Η τελευταία φορά που η Opel και η Vauxhall κατέγραψαν καθαρά κέρδη ήταν το 1999.