Για πρώτη φορά η Vogue αφιερώνει ένα τεύχος αποκλειστικά σε γυναίκες σχεδιάστριες

«Αυτό στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε ως γυναίκες τώρα είναι η πρόθεσή μας να πολεμήσουμε για τα δικαιώματά μας, αλλά να το κάνουμε με αξιοπρέπεια – όχι γκρινιάζοντας, όχι κλαίγοντας. Εφόσον είμαστε πιο δυνατές από τους άνδρες, δεν πρέπει να φοβόμαστε την ίδια μας τη δύναμη».

Με αυτά τα υπέροχα λόγια της Diane Von Furstenberg αρχίζει η αμερικανική Vogue το αφιέρωμά της σε 15 γυναίκες σχεδιάστριες που καθορίζουν όχι μόνο το μέλλον της μόδας, αλλά και του κόσμου.

Η Diane Von Furstenberg

Είναι η πρώτη φορά που στα 125 χρόνια της πορείας της, η Vogue αποφάσισε να παρουσιάσει ένα πορτφόλιο αποκλειστικά με τις γυναίκες που κυριαρχούν στον κόσμο της μόδας.

Το περιοδικό μίλησε μαζί τους για την ιστορία τους, την καριέρα τους, τις νέες τους κολεξιόν, αλλά και για το πώς νιώθουν για τα όσα συμβαίνουν γύρω τους αυτή τη στιγμή. Διάσημες και αγαπημένες σχεδιάστριες, όπως οι Stella McCartney, Miuccia Prada, Carolina Herrera, Victoria Beckham, μοιράστηκαν με τη Vogue για όσα τις κρατούν ξύπνιες τη νύχτα, αλλά και όσα τις εμπνέουν να σηκωθούν κάθε πρωί από το κρεβάτι με στόχο να ενδυναμώσουν όχι μόνο τις ίδιες, αλλά και όλες τις γυναίκες που θέλουν να ντύσουν.

«Το προσωπικό είναι πολιτικό. Αυτή είναι μια δήλωση που σήμερα συνεχίζει να ισχύει», γράφει στο αφιέρωμά της η Vogue, πριν παρουσιάσει τις υπέροχες δημιουργούς που επέλεξε για το αφιέρωμά της. «Η μόδα, η οποία πάντα αντανακλούσε τον πολιτισμό και την κοινωνία, είναι και τα δύο», συμπληρώνει.

Έτσι και εμείς επιλέξαμε τα λόγια που μπορούν να λειτουργήσουν ως ένας οδηγός για όλες τις γυναίκες -και όχι μόνο- σήμερα. Γιατί, ας το παραδεχθούμε, στον απόηχο του Brexit, αλλά και της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ, ζούμε σε στιγμές δύσκολες και σκοτεινές, επομένως όλες -και όλοι μας- έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που μας εμπνέουν με το έργο και τη ζωή τους. Διαβάστε ολόκληρες τις ιστορίες τους στη Vogue.

Stella McCartney

«Δεν μπορούμε να γίνουμε αυτοί οι άνθρωποι που γκρινιάζουν και προκαλούν αναβρασμό. Θα πρέπει να είμαστε οι άνθρωποι που μεταμορφώνουν τις καταστάσεις σε λύσεις που δουλεύουν».

Miuccia Prada

«Οι κρίσεις είναι πάντα θετικές επειδή σε αναγκάζουν να σκεφτείς. Σχεδιάζεις ξανά την πραγματικότητα. Όταν όλα πηγαίνουν καλά, οι άνθρωποι γίνονται τεμπέληδες».

Tory Burch

«Πώς μπορώ να το πω κομψά; Ίσες ευκαιρίες, ίσος μισθός – δεν πρόκειται για χάρη, είναι δεδομένο. Μιλάμε για το 50% του πληθυσμού. Οι γυναίκες έχουν ανάγκη να πιστέψουν σε κάτι τώρα. Πρέπει να μείνουν ενωμένες».

Phoebe Philo

«Υπάρχουν στιγμές που νιώθω ευάλωτη, αβέβαιη, φοβισμένη. Η άλλη πλευρά μου είναι εκείνη που παίρνει ρίσκα και αμφισβητεί τα πράγματα και νιώθει ατρόμητη. Το να κάνεις λάθη είναι μέρος αυτού που μας κάνει ανθρώπους και πολύτιμους και δημιουργικούς».

Maria Grazia Chiuri

«Κοιτάω γύρω μου και νομίζω ότι οι γυναίκες έχουν χάσει κάτι, η ατμόσφαιρα έχει γίνει πιο παραδοσιακή. Αυτό που θέλω για την κόρη και τον γιο μου είναι να είναι ελεύθεροι, να μην φοβούνται το μέλλον. Κάποιοι λένε ότι το να είσαι φεμινίστρια σημαίνει ότι είμαι θυμωμένη. Δεν είμαι θυμωμένη. Είμαι ανήσυχη».

Simone Rocha

«Τελευταία νιώθω ολοένα και περισσότερο θυμωμένη. Είμαστε σε μία βιομηχανία την οποία ελέγχουν οι γυναίκες καταναλώτριες, αλλά μερικές φορές μοιάζει σαν οι γυναίκες να μην έχουν τη δύναμη που θα έπρεπε. Επομένως βάζω τη δύναμη και τον θυμό μου σε όσα σχεδιάζω».