ΔΙΕΘΝΕΣ
17/02/2017 09:08 EET | Updated 17/02/2017 09:56 EET

Ισπανία: Η πριγκίπισσα Χριστίνα απαλλάχθηκε των κατηγοριών για φορολογική απάτη. Όχι όμως και ο σύζυγός της. Τι ποινή του επιβλήθηκε

Enrique Calvo / Reuters
Spain's Princess Cristina arrives at court with her husband Inaki Urdangarin to attend trial in Palma de Mallorca, Spain June 10, 2016. REUTERS/Enrique Calvo

Η πριγκίπισσα Χριστίνα της Ισπανίας, αδελφή του βασιλιά, απαλλάχθηκε από κατηγορίες για συνέργεια σε φορολογική απάτη που είχαν απαγγελθεί σε βάρος της στο πλαίσιο της έρευνας για τις οικονομικές υποθέσεις του συζύγου της, ανακοίνωσαν σήμερα οι ισπανικές δικαστικές αρχές.

Ο σύζυγος της Χριστίνας, ο Ινιάκι Ουρντανγκαρίν, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 6 ετών και 3 μηνών ως ένοχος για φορολογική απάτη και φοροδιαφυγή, αναφέρουν οι δικαστικές αρχές στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν στον ιστότοπό τους.

Η Χριστίνα θα καταβάλει πρόστιμο επειδή έχει αστική ευθύνη, πρόσθεσαν.

Η ινφάντα Χριστίνα είναι «ικανοποιημένη» για την απαλλαγή της σήμερα από το δικαστήριο που τη δίκαζε για συνέργεια σε φορολογική απάτη, αλλά δήλωσε πως «θλίβεται» εξαιτίας της ποινής που επιβλήθηκε στον σύζυγό της, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο συνήγορός της Μικέλ Ρόκα.

Η αδελφή του βασιλιά της Ισπανίας «αντέδρασε (στην απόφαση του δικαστηρίου) με ικανοποίηση, αλλά και με την απογοήτευση του να βλέπει τον σύζυγό της να καταδικάζεται, μια καταδίκη την οποία θεωρεί άδικη διότι ανέκαθεν πίστευε, πιστεύει και θα συνεχίζει να πιστεύει στην αθωότητά του», εξήγησε ο Ρόκα σε δημοσιογράφους στη Βαρκελώνη, αφού είχε τηλεφωνική συνομιλία με την πελάτισσά του.

Αυτή η δικαστική απόφαση καταδεικνύει «ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι έναντι του νόμου», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της αστικής ευθύνης της, η πριγκίπισσα Χριστίνα πρέπει να πληρώσει ένα πρόστιμο ύψους 265.000 ευρώ --ένα ποσό που έχει ήδη καταβληθεί στη διάρκεια της διαδικασίας-- επειδή ωφελήθηκε από τα οικονομικά αδικήματα που αποδίδονται στον σύζυγό της.

Ο βασιλικός οίκος δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφαση και αρκέσθηκε να υπογραμμίσει τον σεβασμό του στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Το δικαστήριο των Βαλεαρίδων, στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, αθώωσε τη Χριστίνα ντε Μπουρμπόν, που ήταν ύποπτη για φορολογική απάτη.

Το δικαστήριο έκρινε αντιθέτως ένοχο τον πατέρα των τεσσάρων παιδιών της, τον Ινιάκι Ουρντανγκαρίν, ο οποίος κατηγορείτο πως, μαζί μ' έναν συνεργάτη του, υπεξαίρεσε πολλά εκατομμύρια ευρώ από επιδοτήσεις που είχαν χορηγηθεί σ' ένα ίδρυμα του οποίου ήταν πρόεδρος.

Ο Ουρντανγκαρίν καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 6 ετών και 3 μηνών και σε πρόστιμο άνω των 512.000 ευρώ κυρίως για φορολογική απάτη, αθέμιτη άσκηση επιρροής και παράβαση καθήκοντος.

Οι δικαστές φάνηκαν λιγότερο αυστηροί απ' ό,τι ζητούσε η εισαγγελία, η οποία είχε εισηγηθεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 19 ετών και 6 μηνών στον Ουρντανγκαρίν, σύζυγο της Χριστίνας από το 1997.

Η αποκαλούμενη «υπόθεση Νόος» (από την ονομασία του ιδρύματος του Ουρντανγκαρίν) είχε συγκλονίσει την ισπανική μοναρχία, η δημοτικότητα της οποίας βρίσκεται σε πτώση εν μέσω της οικονομικής κρίσης, και είχε επισπεύσει την παραίτηση του πατέρα της Χριστίνας, του βασιλιά Χουάν Κάρλος, το 2014, υπέρ του Φιλίππου του 6ου.

Το ζευγάρι ζει τώρα στη Γενεύη και έχει αποκλεισθεί από τις επίσημες πράξεις της βασιλικής οικογένειας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Box