Γαλλία: Μακρόν αντί Αμόν στηρίζει για πρόεδρο και ο οικολόγος Ντε Ριζί

Γαλλία: Μακρόν αντί Αμόν στηρίζει για πρόεδρο και ο οικολόγος Ντε Ριζί
(Photo credit should read DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/Getty Images)
(Photo credit should read DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/Getty Images)
DANIEL LEAL-OLIVAS via Getty Images

Ο οικολόγος Φρανσουά ντε Ριζί, ο οποίος υπήρξε μεταξύ των υποψηφίων στις προκριματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος από τις οποίες αναδείχτηκε ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν, δήλωσε σήμερα ότι θα στηρίξει τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν για πρόεδρο και όχι τον Αμόν.

Ο ντε Ριζί είχε συγκεντρώσει το 3,82% της ψήφου στις προκριματικές και υπήρξε επικριτικός απέναντι στις πολιτικές του Αμόν.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Μακρόν μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων στην κούρσα της διεκδίκησης της προεδρίας.

"Για μένα, δεν είναι η ενότητα για χάρη της ενότητας...Έχω πει ότι θέλω την ενότητα της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων, στις οποίες κατά τη γνώμη μου περιλαμβάνεται ο Εμανουέλ Μακρόν", δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info ο ντε Ριζί.

"Αυτός είναι ο λόγος που καταλήγω σε αυτό το συμπέρασμα σήμερα ότι θέλω να συμμετάσχω στην ανανέωση της πολιτικής την οποία έχει εγκαινιάσει ο Εμανουέλ Μακρόν".

Στη Γαλλία, οι οικολόγοι είναι διασπασμένοι.

Ο Γιανίκ Ζαντό, τον οποίο ανέδειξαν οι Πράσινοι ως προεδρικό υποψήφιο στις προκριματικές τους και ο οποίος εμφανίζεται από τις δημοσκοπήσεις να συγκεντρώνει 1% με 2%, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον Αμόν για ενδεχόμενη σύναψη συμφωνίας με βάση την οποία ο Ζαντό θα αποσυρθεί προς όφελος του Αμόν.

Εκτός από τον Ντε Ριζί, έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξουν στις εκλογές τον Μακρόν και ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, καθώς και ο υπουργός Γεωργίας και εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν ντε Φολ.

Δημοφιλή