Τεχνικές διαπραγματεύσεις για τα νέα μέτρα που ζητούν οι θεσμοί και τα αντισταθμιστικά μέτρα που ζητά η κυβέρνηση

Τεχνικές διαπραγματεύσεις για τα νέα μέτρα που ζητούν οι θεσμοί και τα αντισταθμιστικά μέτρα που ζητά η κυβέρνηση
Eurokinissi

Στο μέτωπο των τεχνικών διαπραγματεύσεων επικεντρώνεται πλέον το ενδιαφέρον για την τύχη της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου, το περιεχόμενο των επιπλέον μέτρων που απαιτούν οι θεσμοί και των αντισταθμιστικών μέτρων που διεκδικεί η Ελληνική κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη δημόσια γερμανική τηλεόραση ARD μετά την κρίσιμη συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, απέδειξαν όπως είχε γράψει η HuffPost Greece ότι η ισχυρή κυρία του Ταμείου έχει αποφασίσει να στηρίξει την Άγκελα Μέρκελ στον προεκλογικό της αγώνα.

Οι αναφορές της Κριστίν Λαγκάρντ ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα για κούρεμα του χρέους και η διευθέτηση του θα πρέπει να συζητηθεί μετά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, δείχνουν ότι η ίδια επιθυμεί το Ταμείο να παραμείνει στο Ελληνικό πρόγραμμα τουλάχιστον έως και την ολοκλήρωση των Γερμανικών εκλογών. Ο ακριβής ρόλος που θα έχει και αν θα συμμετέχει και χρηματοδοτικά θα αποφασιστεί σε επόμενο στάδια και όπως όλα δείχνουν όχι πριν την εαρινή σύνοδο του Ταμείου το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου ή ακόμα και μετά την ολοκλήρωση των Γερμανικών εκλογών.

Επιστροφή στις διαπραγματεύσεις

Με δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι υιοθέτησαν την ατζέντα του ΔΝΤ στο θέμα των νέων μέτρων σε Ασφαλιστικό και φορολογικά και το ΔΝΤ την ατζέντα των Ευρωπαίων στο μέτωπο της μετάθεσης για αργότερα της διευθέτησης του χρέους, η κυβέρνηση επιστρέφει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχοντας να αντιμετωπίσει την κοινή γραμμή των Θεσμών σε ότι έχει να κάνει με τις απαιτήσεις τους.

Για την Ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αυτό σημαίνει ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι ιδιαίτερα περιορισμένα, καθώς οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών θα έρθουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, έχοντας κοινή διαπραγματευτική γραμμή.

Οι απαιτήσεις των δανειστών είναι γνωστές, έχοντας βάλει στο τραπέζι τα μέτρα που εδώ και πολύ καιρό απαιτεί το ΔΝΤ. Τους τομείς αυτούς επανέλαβε άλλωστε και η Κριστίν Λαγκάρντ ζητώντας μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και το φορολογικό. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει τα επόμενα 24ωρα να προετοιμάσει ένα πακέτο μέτρων που θα παρουσιάσει στους Θεσμούς προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο θα πρέπει να κινηθούν και τα αντισταθμιστικά μέτρα, καθώς και αυτά τα έχει περιγράψει στο παρελθόν τόσο στα κείμενα του ο Πόλ Τόμσεν όσο και η επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων του Ταμείου στην Αθήνα Ντέλια Βελκουλέσκου. Οι θεσμοί έχουν βάλει στο τραπέζι «ελαφρύνσεις» αναπτυξιακού χαρακτήρα, με μειώσεις συντελεστών στη φορολογία των επιχειρήσεων και στο ΦΠΑ κυρίως στην ενέργεια και στις υπηρεσίες.

Αντίθετα η κυβέρνηση επιθυμεί οι μειώσεις να αφορούν μειώσεις φορολογικών συντελεστών και για τα φυσικά πρόσωπα (ειδικά στα χαμηλά εισοδήματα), αλλά και μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Απόσταση υπάρχει και στο χρόνο εφαρμογής των αντισταθμιστικών μέτρων. Όσο περνούν οι μέρες αυξάνονται οι αξιωματούχοι από την πλευρά των θεσμών οι οποίοι ξεκαθαρίζουν ότι τα «αντί-μετρα» θα εφαρμοστούν αφού πρώτα οριστικοποιηθεί η επίτευξη των στόχων που θέτουν οι δανειστές. Αυτό σημαίνει ότι εάν επικρατήσει η άποψη των δανειστών τα αντισταθμιστικά μέτρα δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν πριν από το Μάιο του 2019, αφού πρώτα η Eurostat ανακοινώσει τα τελικά στοιχεία για το πλεόνασμα του 2018.

Για όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει λύσεις το συντομότερο δυνατό εάν δεν θέλει να δει τις διαπραγματεύσεις να φτάνουν και πάλι καλοκαίρι υπό την απειλή της ταμειακής ασφυξίας. Άλλωστε μόνο μετά το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης θα μπορέσει να ανοίξει το θέμα του χρέους, ζήτημα που η Κριστίν Λαγκάρντ δεν «ξέχασε» απλά έδωσε τον απαραίτητο χρόνο στην Γερμανίδα Καγκελάριο έως τις εκλογές.

Δημοφιλή