ΔΙΕΘΝΕΣ
24/02/2017 16:22 EET | Updated 24/02/2017 16:22 EET

Ερντογάν: Πιθανή διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την θανατική ποινή

Umit Bektas / Reuters
Turkish President Tayyip Erdogan speaks to media after his meeting with Britain's Prime Minister Theresa May at the Presidential Palace in Ankara, Turkey, January 28, 2017. REUTERS/Umit Bektas

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε για πρώτη φορά σήμερα, Παρασκευή, στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την επαναφορά της θανατικής ποινής, ένα μέτρο που θα οδηγούσε ενδεχομένως στο πάγωμα των διαπραγματεύσεων ένταξης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το λέω από τώρα: εφόσον χρειαστεί, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο για ένα δημοψήφισμα επί αυτού του ζητήματος», δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στη Μανίσα (δυτικά).

«Τι ζητά ο λαός; Εάν ο λαός πει "θανατική ποινή", τότε η συζήτηση θα έχει λήξει» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας επανάλαβε πολλάκις ότι θα ενέκρινε την επαναφορά της θανατικής ποινής σε περίπτωση που η Εθνοσυνέλευση υπερψήφιζε ένα τέτοιο μέτρο, όμως είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται στο ενδεχόμενο της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για το ζήτημα.

Παρατηρητές ωστόσο εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν οι δηλώσεις του αυτές αντανακλούν τις πραγματικές του προθέσεις ή εάν πρόκειται για έναν ελιγμό ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.

Για να καταφέρει να υπερισχύσει το «ναι» σε αυτό το δημοψήφισμα, όπου το αποτέλεσμα εμφανίζεται αμφίρροπο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ανάγκη τις ψήφους των εθνικιστών ψηφοφόρων, που στην πλειονότητά τους έχουν ταχθεί υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής για την τιμωρία όσων διαπράττουν εγκλήματα «τρομοκρατικής» φύσης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)