ΔΙΕΘΝΕΣ
24/02/2017 07:39 EET | Updated 24/02/2017 07:39 EET

Κριτική από εταιρείες στην απόφαση Τραμπ να ανακαλέσει οδηγία του Ομπάμα για την επιλογή τουαλέτας από τους διεμφυλικούς μαθητές

Boston Globe via Getty Images
CAMBRIDGE, MA - MAY 24: Some places have decided that the label unisex offers the simplest solution to the question of what restroom signs should say as transgender activists fight to use the facility that matches their identity. (Photo by Barry Chin/The Boston Globe via Getty Images)

Αμερικανικές εταιρίες όπως, η Yahoo Inc, η Apple Inc και η Microsoft Corp ασκούν κριτική στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ανακαλέσει την οδηγία του προηγούμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με το δικαίωμα των διεμφυλικών μαθητών να επιλέγουν την τουαλέτα που χρησιμοποιούν ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.

Οι ανακοινώσεις των παραπάνω εταιριών κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση με τις αντιδράσεις εταιριών το 2016 όταν η αμερικανική πολιτεία Βόρεια Καρολίνα ψήφισε νόμο υποχρεώνοντας τους διεμφυλικούς να χρησιμοποιούν τις δημόσιες τουαλέτες ανάλογα με το φύλο τους κατά τη στιγμή της γέννησης τους.

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν είχαν κόστος για τη Βόρεια Καρολίνα μεγαλύτερο των 560 εκατομμυρίων δολαρίων στο επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ηλεκτρονικού περιοδικού “Facing South.”

Ο νόμος που ψήφισε η Βόρεια Καρολίνα προκάλεσε την αντίδραση εταιριών όπως η Paypal και η Deutsche Bank για την ακύρωση επενδυτικών τους προγραμμάτων.

Ωστόσο, η ανάκληση της οδηγίας Ομπάμα από τον Τραμπ απευθύνεται στα δημόσια σχολεία, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου η τελική ρύθμιση του θέματος είναι ζήτημα που πρέπει να άπτεται της αρμοδιότητας των πολιτειών να το ρυθμίσουν.

“Η ενέργεια της κυβέρνησης είναι προβληματική και έρχεται σε αντίθεση με όσα πιστεύουμε,” ανέφερε από την πλευρά της στην ανακοίνωσή της η Yahoo.

Από την άλλη πλευρά, οι οργανώσεις που τάσσονται υπέρ της διατήρησης των παραδοσιακών αμερικανικών αξιών χαρακτήρισαν την κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ ως νίκη της προσωπικής ζωής και των παραδοσιακών αξιών.

Οι προαναφερθείσες εταιρίες από την πλευρά τους προσπαθούν να μεταπείσουν τις πολιτειακές διοικήσεις αλλά και τοπικές αυτοδιοικήσεις να ταχθούν υπέρ των διεμφυλικών. “Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για μεγαλύτερη και όχι μικρότερη αποδοχή και πιστεύουμε ότι οι διεμφυλικοί μαθητές πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωσή της Apple.

Ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ συνέδεσε ιστορικά το θέμα με την απόφαση του προέδρου Αβραάμ Λίνκολν για την απελευθέρωση των σκλάβων.

Η οδηγία του πρώην πρόεδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα βρισκόταν σε καθεστώς αναστολής από τα δημόσια σχολεία μετά την απόφαση που είχε λάβει ομοσπονδιακός δικαστής τονίζοντας το δικαίωμα των πολιτειών στη λήψη αποφάσεων για τη ρύθμιση του ζητήματος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)