ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/02/2017 15:38 EET | Updated 24/02/2017 15:39 EET

Κάπα Research: «Ναι» στην αξιολόγηση λέει το 56% των Ελλήνων αλλά διαφωνεί με τα μέτρα

Sooc

Αντιφατικά συναισθήματα προκάλεσε στον ελληνικό λαό η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, όπως δείχνει πρόσφατη δημοσκόπηση της Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα». Οι πολίτες δεν θέλουν ρήξη με τους θεσμούς, όμως διαφωνούν με αρκετά από τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, όπως είναι η μείωση του αφορολογήτου.

Πιο συγκεκριμένα, το 56% των πολιτών απάντησε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον της χώρας και το 54% εκτίμησε ότι το πακέτο του συμβιβασμού κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, λόγω της αναποτελεσματικής διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης. Όσον αφορά τα συναισθήματα που προκάλεσε το αποτέλεσμα του Eurogroup, οι Έλληνες δείχνουν να είναι είτε ανήσυχοι (32,5%), είτε οργισμένοι (19%), είτε αδιαφορούν (20%). Μόλις τι 14% ένιωσε ανακούφιση και ένα μικρό ποσοστό (11%) ένιωσε συναισθήματα ελπίδας.

Με εξαίρεση τα αντισταθμιστικά μέτρα ελάφρυνσης στην φορολογία, με τα οποία το 73% συμφωνεί, οι πολίτες διαφωνούν με τα υπόλοιπα μέτρα που προτάθηκαν. Με την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων διαφωνεί το 59%, με την μείωση του αφορολόγητου το 64,5% και με την μείωση των συντάξεων το 78% των Ελλήνων. Να σημειώσουμε επίσης ότι, παρότι το 56% συμφωνεί με το ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση, το 40,5% θεωρεί πως η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση είχε αρνητικά αποτελέσματα για την χώρα.

Όσον αφορά το Grexit, το 70% θεωρεί απίθανο σενάριο μια έξοδο από την ευρωζώνη εντός του 2017, ενώ το 64,5% επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ. Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα που αφορούν στην διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Στο δίλημμα «πρόωρες εκλογές» ή «κλείσιμο της αξιολόγησης», το 61,5% των ερωτηθέντων προτίμησε την δεύτερη επιλογή. Αίσθηση προκαλεί ότι την ίδια απάντηση έδωσε και το 62,5% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, παρόλο που το κόμμα έχει εκφράσει επανειλημμένα την επιθυμία για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του NEWS247 δείχνει ότι περίπου έξι στους δέκα δηλώνουν ότι έχουν ακούσει/διαβάσει ότι ολοκληρώθηκε η πολιτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ σχεδόν τέσσερις στους δέκα εκφράζουν άγνοια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαπίστωση ότι ένας στους δύο εκτιμά ότι η συμφωνία έπρεπε να κλείσει τώρα και τέσσερις στους δέκα πιστεύουν πως και με κυβέρνηση ΝΔ η συμφωνία θα έκλεινε με τα ίδια αποτελέσματα.

Υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία στο Eurogroup έγινε την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, με το ΔΝΤ να χαιρετίζει την απόφαση. Το αποτέλεσμα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο είχε τονίσει η κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι πέτυχε τον στόχο της που ήταν «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».