ΔΙΕΘΝΕΣ
01/03/2017 08:53 EET | Updated 01/03/2017 08:58 EET

Τουρκία: Δημοσιογράφος μιλά για «ύποπτη» συνάντηση του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ με τον αρχηγό της ΜΙΤ ώρες πριν το πραξικόπημα

Anadolu Agency via Getty Images
SAMARKAND, UZBEKISTAN - NOVEMBER 18: President of Turkey, Recep Tayyip Erdogan (C), Head Of National Intelligence Organization of Turkey Hakan Fidan (R) and Chief of the General Staff of the Turkish Armed Forces Hulusi Akar (L) pose for a photo as they visit the tomb of Abu Mansur Al Maturidi also know as Imam Maturidi in Samarkand, Uzbekistan on November 18, 2016. Bukhari is a Persian Islamic scholar who was educated in Islamic theology, Qur'anic exegesis, and Islamic jurisprudence and was born in Samarkand and died on 944 A.D.. (Photo by Kayhan Ozer/Anadolu Agency/Getty Images)

Τα σενάρια περί εμπλοκής του ίδιου του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ή/ και ατόμων στα ανώτερα κλιμάκια της τουρκικής κυβέρνησης, στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, αναζωπυρώνει κείμενο της δημοσιογράφου Μουγιεσέρ Γιλντίζ στην ιστοσελίδα Odatv, όπου υποστηρίζεται ότι, την προηγούμενη ημέρα, είχε λάβει χώρα «μυστηριώδης» εξάωρη συνάντηση μεταξύ του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ, Χουλούσι Ακάρ, και του αρχηγού της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, κατά την επίσκεψη του δεύτερου στα αρχηγεία του Γενικού Επιτελείου.

Όπως γράφει η δημοσιογράφος στην ιστοσελίδα Odatv (η οποία έχει χαρακτηριστεί ως υπερεθνικιστική και επικριτική απέναντι στην κυβέρνηση, ενώ έχει συνδεθεί με την υπόθεση της Εργκένεκον- σε σημείο που έχει χαρακτηριστεί ως «το χέρι της Εργκένεκον» στα ΜΜΕ), «κλειδί» στην όλη υπόθεση είναι η κατάθεση του λοχία Μεχμέτ Μπιλγκέ στο πλαίσιο της δίκης, ο οποίος αναφέρθηκε σε ειδική τελετή στη Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων στις 14 Ιουλίου, η οποία έγινε την Πέμπτη ενώ κανονικά θα έπρεπε να γίνει Παρασκευή- ενώ ματαιώθηκαν πτώσεις με αλεξίπτωτα, με αιτιολογία τον κακό καιρό (αν και, σύμφωνα με τον Μπιλγκέ, ο καιρός στην Άγκυρα στην πραγματικότητα ήταν καλός. Ακολούθησε πολύωρη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών, που έληξε αργά το βράδυ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ασυνήθιστο το ότι ο Χουλούσι Ακάρ επέλεξε να παραστεί στη συγκεκριμένη τελετή – η οποία δεν θα παρουσίαζε ενδιαφέρον εάν δεν είχε λάβει χώρα η απόπειρα πραξικοπήματος λίγο μετά και αν κανείς δεν είχε αναφερθεί για αυτήν μέσα σε διάστημα τόσων μηνών, αν και πολλοί γνώριζαν για αυτήν.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα της αγγλόφωνης τουρκικής ενημερωτικής ιστοσελίδας Turkish Minute, oι ρόλοι του Ακάρ και του Φιντάν στην όλη υπόθεση έχουν προκαλέσει πολλά ερωτήματα, καθώς υπάρχουν αναφορές ότι η ΜΙΤ είχε ενημερωθεί από νωρίς και ότι οι δύο άνδρες ήταν στα αρχηγεία των ενόπλων δυνάμεων μέχρι και μισή ώρα μέχρι την έναρξη της απόπειρας πραξικοπήματος. Σημειώνεται πως και οι δύο διατήρησαν τις θέσεις τους, παρά τις κριτικές που δέχτηκαν από τον Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ για την αποτυχία τους να ενημερώσουν εγκαίρως, τη στιγμή που μαζικές εκκαθαρίσεις έλαβαν χώρα στις ένοπλες δυνάμεις και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, με απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων στρατιωτικών, κρατικών λειτουργών κ.α. Επίσης, η κυβέρνηση εμπόδισε την ανάκρισή τους από την Επιτροπή Διερεύνησης του Πραξικοπήματος, που ασχολείται με την όλη υπόθεση. Αξίζει να σημειωθεί πως το σενάριο ότι η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν μια υπολογισμένη κίνηση από πλευράς του Ερντογάν και της κυβέρνησης του κόμματός του (ΑΚΡ) έχει υποστηριχθεί και από τον Αϊκούτ Έρντογλου, στέλεχος του αντιπολιτευόμενου CHP και μέλους της επιτροπής- με τον Έρντογλου να υποστηρίζει πως το ΑΚΡ προσπαθεί να «θολώσει τα νερά» και «κρυμμένα χέρια» εμποδίζουν το έργο της επιτροπής. Παράλληλα, έχει σχολιαστεί έντονα το πόσο γρήγορα ο Ερντογάν και η κυβέρνηση απέδωσαν την ευθύνη στο κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, προκαλώντας αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον ήταν «αυθεντικό» και κατά πόσον ευθύνονται όντως οι «Γκιουλενιστές»- ή αν χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για μαζικές εκκαθαρίσεις σε βάρος πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν ώστε να αποκτήσει τον έλεγχο του στρατού και να επιβάλει τη δική του ατζέντα στη χώρα.