ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/03/2017 06:23 EET | Updated 01/03/2017 06:24 EET

Πιθανή αλλαγή ρόλου για το ΔΝΤ- πυκνώνουν οι σκέψεις για Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας

Anadolu Agency via Getty Images
BERLIN, GERMANY - APRIL 5: German Chancellor Angela Merkel (R) meets Managing Director of the International Monetary Fund (IMF) Christine Lagarde (L) to discuss economical situations at German Chancellory in Berlin, Germany on April 5, 2016. (Photo by Mehmet Kaman/Anadolu Agency/Getty Images)

Πυκνώνουν- κυρίως στη Γερμανία- οι σκέψεις για την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας, την ίδια στιγμή που ο ρόλος του ως «πυροσβέστη» στην κρίση της Ευρωζώνης φαίνεται να τελειώνει, 70 χρόνια μετά την ίδρυσή του, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle- όπου επίσης τονίζεται ότι το ταμείο ιδρύθηκε με στόχο να δρα ως εγγυητής της σταθερότητας των αγορών και πως οι μεγάλες οικονομικές κρίσεις της δεκαετίας του 1920 και του 1930 σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να επαναληφθούν.

«Το Ταμείο θα είναι σε κάθε περίπτωση παρόν στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι το τέλος του τρίτου πακέτου ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ το καλοκαίρι. Μπορεί τα χρήματα να προέρχονται εως τώρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ωστόσο η συμμετοχή του ΔΝΤ έχει δημιουργήσει προστριβές όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Προστριβές οι οποίες στο μέλλον μπορούν να αποφευχθούν εάν δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός οργανισμός αντίστοιχος με το ΔΝΤ» αναφέρει η DW.

Σύμφωνα με Γερμανούς αναλυτές, αυτό που το ΔΝΤ δεν βλέπει στην περίπτωση της Ελλάδας (όπου τάσσεται υπέρ ενός κουρέματος του χρέους) είναι ότι έχει υπολογίσει ότι το χρέος θα κυμανθεί μέχρι το 2022 στο 164% του ΑΕΠ, ωστόσο μέχρι το 2060 αναμένεται τελικά να φθάσει στο 275% του ΑΕΠ. Επικριτές του προγράμματος αναφέρουν επίσης ότι υπάρχουν πολλές άγνωστες παράμετροι.

«Επιπλέον δεν θα πρέπει κανείς να βλέπει μόνο το ύψος του χρέους αλλά και την "κρυμμένη" ελάφρυνση για την οποία έχουν εγγυηθεί οι πιστώτριες χώρες μέσω των μειωμένων επιτοκίων. Το ΔΝΤ εδώ και καιρό αντιδρά στη διάσωση της Ελλάδας θεωρώντας ότι ο χρόνος, η διάρκεια των προγραμμάτων και τα ποσά που δαπανούνται είναι δυσανάλογα μεγάλα σε σχέση με τον πλούτο που παράγεται στη χώρα».

Όπως καταλήγει το δημοσίευμα, φαίνεται πάντως σίγουρο πως το χάσμα μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ βαθαίνει, με αποτέλεσμα οι δρόμοι τους μάλλον σύντομα να χωρίσουν.