ΔΙΕΘΝΕΣ
06/03/2017 12:01 EET | Updated 06/03/2017 16:32 EET

Απαγορεύει εκ νέου την είσοδο σε πολίτες μουσουλμανικών κρατών ο Τραμπ. Ποιοι εξαιρούνται

Jonathan Ernst / Reuters
U.S. President Donald Trump arrives aboard Air Force One, as he returns to Washington from a weekend in Florida, at Joint Base Andrews, Maryland, U.S. March 5, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst

Νέο προεδρικό διάταγμα υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σήμερα, Δευτέρα, με στόχο να απαγορευτεί εκ νέου η είσοδος σε πολίτες μουσουλμανικών κρατών που επιθυμούν να επισκεφτούν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο διάταγμα είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάος στα αεροδρόμια όλης της χώρας, ενώ είχε απαγορευτεί η είσοδος ακόμα και σε ανθρώπους που έχουν νόμιμη «πράσινη κάρτα».

Σύμφωνα με το Reuters, ανώτατο στέλεχος του Λευκού Οίκου είπε ότι το νέο διάταγμα θα απαγορεύει την είσοδο στους πολίτες του Ιράν, της Λιβύης, της Συρίας, της Σομαλίας, του Σουδάν και της Υεμένης για 90 ημέρες. Το Ιράκ εξαιρέθηκε από την λίστα, καθώς, σύμφωνα με το στέλεχος, η χώρα έχει θέσει σε εφαρμογή νέους, αυστηρότερους ελέγχους κατά την διαδικασίας έκδοσης βίζας στους πολίτες που ενδιαφέρονται να επισκεφτούν τις ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το διάταγμα αναμένεται να εφαρμοστεί στις 16 Μαρτίου, προκειμένου να αποφευχθούν οι εικόνες χάους στα αεροδρόμια. Υπενθυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάταγμα είχε εφαρμοστεί αμέσως μετά την υπογραφή του, με έναν μεγάλο αριθμό ξένων επισκεπτών να πληροφορείται στα αεροδρόμια ότι δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στην χώρα.

Τέλος, από την απαγόρευση θα εξαιρούνται και οι πρόσφυγες, τα αιτήματα ασύλου των οποίων έχουν εγκριθεί. Το πρώτο διάταγμα απαγόρευε από την άλλη την είσοδο σε όλους τους πρόσφυγες για 120 ημέρες, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο.

Οι ταξιδιώτες που έχουν λάβει ήδη βίζα δεν επηρεάζονται από το διάταγμα και μπορούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. «Δεν θα ανακληθεί καμία βίζα μόνο με βάση το διάταγμα αυτό», διευκρινίζουν οι αμερικανικές αρχές. Να τονίσουμε ότι οι θεωρήσεις εισόδου που είχαν ακυρωθεί με βάση το πρώτο διάταγμα αποκαταστάθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου, αφού η δικαιοσύνη ανέστειλε την εφαρμογή του διατάγματος.

To νέο διάταγμα για τη μετανάστευση που υπέγραψε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει αντιμουσουλμανικού χαρακτήρα, επισήμανε σήμερα η οργάνωση προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων Aclu.

«Το μοναδικό μέσο για να επιλύσουμε το θέμα της απαγόρευσης της εισόδου των μουσουλμάνων (στην αμερικανική επικράτεια) είναι να μην υπάρχει απαγόρευση» σημείωσε σε ένα δελτίο τύπου ο διευθυντής της Aclu, υπεύθυνος για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, Ομάρ Τζαντουάτ.

Το νέο διάταγμα έχει τις ίδιες «καταστροφικές ελλείψεις» με το προηγούμενο υπογράμμισε ο ίδιος.