ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/03/2017 18:19 EET | Updated 06/03/2017 19:52 EET

Υπουργείο Εργασίας: Μικρή πρόοδος στο Ασφαλιστικό. Συνεχίζονται οι συνομιλίες την Τρίτη

Eurokinissi

Upd- Σημειώνοντας μικρή πρόοδο στα θέματα του Ασφαλιστικού ολοκληρώθηκε περίπου στις 10:30 η συνάντηση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου, της Έφης Αχτσιόγλου και των επικεφαλής των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, δεν υπήρξε συμφωνία για το ύψος των απαιτούμενων μέτρων, ενώ ανοικτό παραμένει και το θέμα του έτους εφαρμογής των μέτρων, αν δηλαδή αυτά θα εφαρμοστούν από το 2019 ή από το 2020.

Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος επανέλαβε ότι ποτέ δεν τέθηκε θέμα για το 2018 και πρόσθεσε «Συζητήσαμε για το δημοσιονομικό και την προνομοτέτηση», τόνισε το ίδιο στέλεχος για να προσθέσει ότι δεν υπάρχει στην ατζέντα το ενδεχόμενο μέτρων το 2018 για τις συντάξεις «Υπήρξε μια πρόοδος σήμερα θα συνεχίσουμε και αύριο το πρωί με τεχνικά κλιμάκια και στις 15.00 νέα συνάντηση των επικεφαλής». Υπογράμμισε δε, «Αλλάζουν λίγο οι αριθμοί, γίνονται συγκλίσεις, οπότε αυτό ήταν καλό».

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Τρίτη στις 15.00.

Διαβάστε ακόμα:

Αναλυτικά οι απαντήσεις του υψηλόβαθμου στελέχους στους δημοσιογράφους

Υπάρχει πρόοδος; Ναι. Είχαμε μια συζήτηση πρώτα για τους αριθμούς. Είτε αυτοί είναι οι δημοσιονομικοί αριθμοί, είτε για το που διαφωνούμε για τις συντάξεις -πόσο πληρώνει το ελληνικό κράτος-, ή για το πόσοι έλληνες πληρώνουν ή δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος. Αλλάζουν λίγο οι αριθμοί, γίνονται συγκλίσεις, οπότε αυτό ήταν καλό. Στη συνέχεια έγινε μία συζήτηση για τα δικά μας τα μέτρα, αν τα λέτε καλά, αναπτυξιακά. που είναι προς την επέκταση, τα θετικά μέτρα, που είχε πολύ περισσότερη σύγκλιση από την προηγούμενη φορά.

Υπάρχουν μέτρα και από τη μεριά της φορολογίας, και από τη μεριά των δαπανών. Είναι μέτρα που έχουν και αναπτυξιακή χροιά και κοινωνική χροιά -γίνεται μία συζήτηση. Αυτοί θέλουν να μας «σπρώξουν» λίγο περισσότερο στην αναπτυξιακή χροιά, εμείς λίγο περισσότερο στην κοινωνική χροιά. Συζητάμε και τις λεπτομέρειες, δηλαδή να είναι καλά σχεδιασμένα τα μέτρα. Αφού είναι και μεγάλο πακέτο θετικών μέτρων θέλεις να είναι καλά σχεδιασμένα για να πιάσουν τόπο, να μη λες, για παράδειγμα, ότι ξοδεύω 400 εκ. ευρώ για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και να πάνε χαμένα αυτά τα λεφτά, όπως έχουν πάει παλαιότερα. Άρα είναι και θέμα πώς το σχεδιάζουμε μαζί.

Πράγματα που είναι κοινωνική πολιτική, ειδικά για την παιδική φτώχεια, που είναι από τα πράγματα που σωστά το λέει το ΔΝΤ, ότι στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος της παιδικής φτώχειας. Έχουμε ήδη συμβούλους από την Παγκόσμια Τράπεζα που το συζητάμε. Άρα συζητήσαμε αυτά, συζητήσαμε λίγο για τις συντάξεις. έγινε μία συζήτηση και για το εξωδικαστικό συμβιβασμό που είναι ελάχιστη πια η διαφορά.

Θα φύγουν αύριο οι θεσμοί ή θα μείνουν;

Αύριο, Τρίτη, εμείς ξέρουμε ότι έχουμε τεχνικά κλιμάκια όλο το πρωί και 3 η ώρα έχουμε συνάντηση.

Μετά το EWG θα γυρίσουν;

Θα το δούμε.