ΔΙΕΘΝΕΣ
07/03/2017 12:40 EET | Updated 07/03/2017 12:41 EET

Κτηνοτρόφοι διαδήλωσαν με πρόβατα έξω από το ιταλικό κοινοβούλιο

VINCENZO PINTO via Getty Images
Sheeps are parked during a demonstration of farmers and breeders of the quake-hit areas of Marche, Abruzzo, Umbria and Lazio on March 7, 2017 in front of Italy's Chamber of Deputies in Rome. Italian farmer union Coldiretti call for more help for populations of the quake-hit zone which fight to rebuilt their farms and relaunch local economy and tourism. / AFP PHOTO / Vincenzo PINTO (Photo credit should read VINCENZO PINTO/AFP/Getty Images)

Ιταλοί κτηνοτρόφοι από περιοχές που επλήγησαν από σεισμούς μετέφεραν σήμερα, την Τρίτη, πρόβατα στο κέντρο της Ρώμης για να διαμαρτυρηθούν για τις σοβαρές καθυστερήσεις, όπως καταγγέλλουν, στις επιχειρήσεις ανοικοδόμησης υποδομών.

Περισσότερα από 10.000 ζώα έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν κατά τους σεισμούς και από τις χαμηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν στις πληγείσες περιοχές, γνωστοποίησε η αγροτική ένωση Coldiretti.

Έξω από το κοινοβούλιο οι διαδηλωτές έφτιαξαν ένα αυτοσχέδιο μαντρί, όπου έβαλαν τρία πρόβατα τα οποία έχουν διασωθεί από περιοχές που επλήγησαν από σεισμούς. Το πλήθος κρατούσε σημαίες και πανό που έγραφαν:

«Η γραφειοκρατία είναι φονικότερη από τους σεισμούς».

Χιλιάδες αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις εδρεύουν στο Λάτσιο, στο Μάρκε, στο Αμπρούτσο και στην Ούμπρια, περιοχές που συγκλόνισαν ισχυρές σεισμικές δονήσεις από τον Αύγουστο.

Ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι ενέκρινε ένα σχέδιο νόμου για να βοηθήσει τους σεισμοπαθείς, το οποίο περιλαμβάνει την εκταμίευση του ποσού των 35 εκατομμυρίων ευρώ για να αποζημιωθούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι για τα εισοδήματα που έχασαν.

«Οι εκτροφείς δεν γνωρίζουν πού να μεταφέρουν τις αγελάδες που επιβίωσαν, τα γουρούνια και τα πρόβατα, τα οποία είτε παραμένουν έξω στο κρύο, αντιμέτωπα με τον θάνατο και τις ασθένειες ή σε μισογκρεμισμένα κτίρια» επισημαίνει η Coldiretti.

Το υπουργείο Γεωργίας απαντάει ότι η διαδικασία της εκταμίευσης της έκτακτης επιχορήγησης προς τους αγρότες έχει ήδη ξεκινήσει.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)