ΔΙΕΘΝΕΣ
08/03/2017 04:23 EET | Updated 08/03/2017 05:14 EET

Παρά τα εμπόδια ο Τσαβούσογλου έκανε προεκλογική συγκέντρωση στο Αμβούργο και κήρυγμα στη Γερμανία

Anadolu Agency via Getty Images
HAMBURG, GERMANY - MARCH 7: (----EDITORIAL USE ONLY MANDATORY CREDIT - TURKISH FOREIGN MINISTRY - AHMET GUMUS - HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu (R) meets with Turkish people living in Europe at residence of Turkish Consulate-General in Hamburg on March 7, 2017, in Hamburg, Germany. (Photo by Turkish Foreign Ministry / Ahmet Gumus / Handout/Anadolu Agency/Getty Images)

Τι κι αν η μια μετά την άλλη οι δήμοι στη Γερμανία εμποδίζουν τη διοργάνωση συγκεντρώσεων για το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, που ούτως ή άλλως είχε δηλώσει ανυποχώρητος, μετέβη στο Αμβούργο και από το μπαλκόνι του σπίτι του τούρκου πρόξενου απεύθυνε στους ομοεθνείς που συγκεντρώθηκαν έξω μια πύρινη ομιλία με σειρά επικρίσεων κατά της χώρας που φιλοξενεί εκατοντάδες Τούρκους μετανάστες. Η δε φιέστα ξεκίνησε από το Βερολίνο όπου προσγειώθηκε το αεροπλάνο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Μας εμποδίζετε να έρθουμε σε επαφή με τούρκους πολίτες. Αυτό εξυπηρετεί τον ανθρωπότητα; Εξυπηρετεί τη Δημοκρατία; Εξυπηρετεί τα ανθρώπινα δικαιώματα; Εξυπηρετεί το δικαίωμα των ανθρώπων συναντιούνται;» αναρωτήθηκε κάνοντας παράλληλα κήρυγμα περί Δημοκρατίας και Ελευθεριών στη Γερμανία και μάλιστα από γερμανικό έδαφος και ξεχνώντας όσο συμβαίνουν πίσω στην Τουρκία.

Το δε κοινό, εμφανώς μεθυσμένο από την ομιλία και εξοργισμένο από τις απαγορεύσεις απαντούσε στα ερωτήματα που έθεσε ο Μεβλούτ Τσαβουστογλου, επαναλαμβάνοντας τη λέξη «Όχι».

Και συνέχισε: «Μην προσπαθείτε να μας κάνετε μαθήματα Δημοκρατίας και περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Να κοιτάτε πρώτα τι κάνετε εσείς».

Κατηγόρησε δε τη Γερμανία για συστηματικές πολιτικές πιέσεις σε βάρος Τουρκων που ζουν στη χώρα ενώ κατηγόρησε την ΕΕ λέγοντας πως έχει «τεράστιο πρόβλημα ρατσισμού, ξενοφοβίας και ισλαμοφοβίας» αλλά τη ίδια στιγμή «στηρίζει κάθε μορφή τρομοκρατίας» σε βάρος της Τουρκίας.

Φρόντισε δε να επικοινωνήσει κάθε λεπτό της επίσκεψής του στη Γερμανία αλλά και της ομιλίας του στο Αμβούργου με φωτογραφίες που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter, προκαλώντας ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση του Βερολίνου.

Σημειώνεται πως ο δήμος του Αμβούργο έκλεισε την αίθουσα όπου είχε προγραμματιστεί να μιλήσει ο Τσαβούσογλου επικαλούμενο προβλήματα πυρασφάλειας. Είχε προηγηθεί η απαγόρευση άλλων τριών προεκλογικών συγκεντρώσεων στο γερμανικό έδαφος προκαλώντας την οργή τόσο το τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και υπουργών του που είχαν προγραμματίσει ομιλίες στη Γερμανία στο πλαίσιο της εκστρατείας του AKP και της κυβέρνησης πριν το δημοψήφισμα της 16ης Απρίλίου.