Η Χαβάη η πρώτη Πολιτεία που μηνύει τον Τραμπ για το αναθεωρημένο αντιμεταναστευτικό διάταγμα

Η Χαβάη η πρώτη Πολιτεία που μηνύει τον Τραμπ για το αναθεωρημένο αντιμεταναστευτικό διάταγμα
Getty Images

Η Χαβάη θα είναι η πρώτη χώρα που θα μηνύσει τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, για το νέο διάταγμα που απαγορεύει την είσοδο στους πολίτες έξι μουσουλμανικών χωρών. Ομοσπονδιακός δικαστής έδωσε χθες, Τετάρτη, την δυνατότητα στην Πολιτεία, μετά από σχετικό αίτημά της.

Ο Αμερικανός δικαστής Ντέρικ Γουάτσον αποφάσισε ότι η Χαβάη έχει το δικαίωμα να προσαρμόσει την αγωγή της κατά του Τραμπ στα δεδομένα του αναθεωρημένου διατάγματος. Υπενθυμίζουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε αναγκαστεί να ακυρώσει την αρχική απαγόρευση εισόδου σε μουσουλμάνους ταξιδιώτες, λόγω του χάους που είχε δημιουργηθεί με τις εκδόσεις βίζας και τις πράσινες κάρτες. Πριν λίγες ημέρες νωρίτερα, ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε νέο διάταγμα, το οποίο αφαιρεί το Ιράκ από την «μαύρη» λίστα των μουσουλμανικών χωρών και δεν περιλαμβάνει όσους κατέχουν «πράσινη» κάρτα.

Ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι απαραίτητο για την αποφυγή τρομοκρατικών χτυπημάτων από εξτρεμιστές μουσουλμάνους. Ωστόσο, αναλυτές ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα ο νέος πρόεδρος προσπαθεί απλώς να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους που τον στήριξαν με την υπόσχεση ότι θα επιβάλει αυστηρά αντιμεταναστευτικά μέτρα. Οι νομικοί εξηγούν ότι το νέο διάταγμα θα είναι ακόμα δυσκολότερο να θεωρηθεί αντισυνταγματικό, καθώς έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των ανθρώπων που αποκλείει.

Η δίκη θα διεξαχθεί στις 15 Μαρτίου, μία ημέρα πριν τεθεί σε εφαρμογή το διάταγμα.

Δημοφιλή