ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/03/2017 14:19 EET | Updated 13/03/2017 14:20 EET

Η Επιθεώρηση Εργασίας διερευνά τις καταγγελίες για εξαναγκασμό εργαζομένων να επιστρέψουν μέρος των μισθών τους

BraunS via Getty Images
Close up of unrecognizable female person withdrawing money from ATM.

Μια απίστευτη καταγγελία διερευνά η Επιθεώρηση Εργασίας στην Πάτρα έπειτα από την καταγγελία του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων σύμφωνα με την οποία εργοδότες φέρονται να ληστεύουν με την βοήθεια μπράβων τους εργαζομένους τους στα ΑΤΜ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Σύλλογος στην ιστοσελίδα του, εργοδότες προσλαμβάνουν άτομα με βεβαρημένο ποινικό μητρώο για να συνοδεύουν τους εργαζομένους τους στα ΑΤΜ την ημέρα των πληρωμών.

Εκεί, οι μπράβοι απαιτούν από τους εργαζομένους ένα μέρος του μισθού, το οποίο επιστρέφουν εν συνεχεία στους εργοδότες. Η καταγγελία κάνει μάλιστα λόγο για «παλιά πρακτική», η οποία μιμείται τις μεθόδους της μαφίας.

Διαβάστε επίσης:

Μπράβοι εργοδοτών ληστεύουν τους μισθούς εργαζομένων στα ΑΤΜ καταγγέλλει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Έτσι πραγματοποιήθηκε σήμερα ευρεία σύσκεψη στο τοπικό υποκατάστημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) στην Πάτρα, προκειμένου να εξεταστούν διεξοδικά καταγγελίες σχετικά με εξαναγκασμό εργαζομένων να επιστρέψουν στον εργοδότη μέρος των μισθών τους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Νάσος Ηλιόπουλος, αντιπροσωπεία των τριών σωματείων μαγείρων, ξενοδοχοϋπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων νομού Αχαΐας και στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, αποφασίστηκε η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για τη διερεύνηση των σχετικών καταγγελιών, καθώς απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες των ελεγκτικών και αστυνομικών αρχών για την πάταξη αυτών των παραβατικών συμπεριφορών από εργοδότες.

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναφέρει ότι είναι αποφασισμένο να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων, προστατεύοντάς τους από ενέργειες που όχι μόνο παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, αλλά και προσβάλλουν την αξιοπρέπειά τους.