ΔΙΕΘΝΕΣ
15/03/2017 08:55 EET | Updated 15/03/2017 08:55 EET

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που ο Τραμπ δεν ήθελε να δημοσιοποιηθούν οι φορολογικές δηλώσεις του

Bloomberg via Getty Images
U.S. President Donald Trump speaks during a National Economic Council listening session with small and community bank executives in the Roosevelt Room of the White House in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 9, 2017. Trump assured a group of U.S. community bank executives he will deliver regulatory changes that will make it easier for them to lend money. Photographer: Kevin Dietsch/Pool via Bloomberg

Μετά την δημοσιοποίηση της φορολογικής δήλωσης του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί.

Σύμφωνα με την δήλωση που είχε υποβάλει το 2005, ο δισεκατομμυριούχος κατέβαλε 38 εκατ. δολάρια για εισόδημα λίγο μεγαλύτερο των 150 εκατ. δολαρίων. Το έγγραφο ανακαλύφθηκε από τον ανεξάρτητο δημοσιογράφο Ντέιβιντ Κέι Τζόνστον, ο οποίος λέει ότι το έλαβε στο σπίτι του, ενώ τα ποσά επιβεβαιώθηκαν από τον Λευκό Οίκο.

Όπως αποδείχτηκε, το ισχύον σε ομοσπονδιακό επίπεδο ποσοστό φορολόγησης του 25% επιτεύχθηκε μόνο επειδή ο Τραμπ αναγκάστηκε να πληρώσει και τον «εναλλακτικό ελάχιστο φόρο» (ΑΜΤ), έναν φόρο που δημιουργήθηκε ώστε να εμποδίζονται οι φορολογούμενοι να επωφελούνται από φορολογικά παράθυρα για να πληρώνουν λίγο ή να μην πληρώνουν καθόλου φόρο. Ουσιαστικά το 82% του συνολικού φόρου εισοδήματος που κατέβαλε προέκυψε χάρη στον ΑΜΤ.

Αυτή η τελευταία λεπτομέρεια προκαλεί ανησυχία, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος είναι πολέμιος του συγκεκριμένου φόρου και έχει υποσχεθεί ότι θα τον καταργήσει. Η είδηση έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς, όπως φαίνεται, η φορολογική δήλωση αποδεικνύει ότι ο Τραμπ βασίζει την πολιτική του σε ενέργειες που θα τον ωφελήσουν οικονομικά, γεγονός που παραβιάζει το αμερικανικό σύνταγμα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ίδιος αρνούνταν να παρουσιάσει τις φορολογικές του δηλώσεις κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, με το επιχείρημα ότι δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες αλλά τους δημοσιογράφους. Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση της Washington Post και του ABC News έδειχνε ότι τα τρία τέταρτα των Αμερικανών επιθυμούσαν την δημοσιοποίηση των τελευταίων δηλώσεων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους New York Times, το 1995, ο Τραμπ είχε εκμεταλλευτεί ένα «παραθυράκι» του νόμου και κατάφερνε να μην πληρώνει ούτε ένα δολάριο σε φόρο εισοδήματος για πάνω από 18 χρόνια. Όπως φαίνεται, με την άνοδό του στην εξουσία, επιθυμεί να επαναφέρει το παλαιότερο καθεστώς όσον αφορά την φορολογία εισοδήματος που επέτρεπε στον ίδιο και άλλους δισεκατομμυριούχους να πληρώνουν λιγότερα χρήματα και από τον μέσο Αμερικανό πολίτη.

Sponsored Post