ΔΙΕΘΝΕΣ
15/03/2017 09:42 EET | Updated 15/03/2017 09:42 EET

Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να ωθήσει την Τουρκία στην έξοδο, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας

Veronaa via Getty Images
Turkish and NATO flag

«Η Τουρκία δεν μας διευκολύνει την εργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», τόνισε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς η Άγκυρα διαμαρτύρεται έντονα εδώ και δύο εβδομάδες για την απαγόρευση που επιβλήθηκε σε πολλούς υπουργούς να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις της τουρκικής διασποράς στην Ευρώπη υπέρ του Ερντογάν.

«Όμως κανείς δεν πρέπει να φανταστεί ότι μια Τουρκία έξω από το ΝΑΤΟ θα μας άκουγε καλύτερα, ή μήπως θα ήταν πιο εύκολη η ζωή, αν η Τουρκία παρέμενε στο ΝΑΤΟ», προειδοποίησε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Για τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, «είναι «ακριβώς» επειδή τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι «μια συμμαχία» που μπορούν να «συζητούν πιο εύκολα τις αρχές (τους) που αφορούν τη δημοκρατία και το άνοιγμα της κοινωνίας – ακόμη και στην αμφισβήτηση».

Η υπουργός, η οποία συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ εδώ και έντεκα χρόνια, εκτιμά επίσης πως η παραμονή στο ΝΑΤΟ είναι ένα σήμα που απευθύνεται στους αντιπάλους του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τους πολυπληθείς Τούρκους που δεν θέλουν μια διεύρυνση των εξουσιών του προέδρου», που διακυβεύεται στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην Τουρκία, πρόσθεσε.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο)

Sponsored Post