ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/03/2017 09:30 EET | Updated 15/03/2017 09:30 EET

Η ΕΚΤ δεν είναι σε θέση να περιορίσει τη νομισματική στήριξη, λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της

Bloomberg via Getty Images
The euro sign sculpture stands illuminated near the former European Central Bank (ECB) headquarters at dusk in Frankfurt, Germany, on Thursday, Feb. 2, 2017. Frankfurt expects as many 10,000 workers from Britain's financial services industry to relocate to Germany's banking capital because of Brexit, with the exodus likely to start within weeks, according to lobby group Frankfurt Main Finance. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

Η ΕΚΤ δεν είναι ακόμη σε θέση να σταματήσει την πολιτική υπερβολικής νομισματικής στήριξης που ακολουθεί, παρά τη βελτίωση των προοπτικών για την ανάπτυξη και συνεπώς επιθυμεί να περιορίσει τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Πέτερ Πράετ.

«Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, όταν ο κόσμος αρχίσει να μιλά για αλλαγή ή ομαλοποίηση του καθεστώτος. Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Βλέπουμε να βελτιώνονται τα πράγματα και το έχουμε αναγνωρίσει αυτό», τόνισε ο Πράετ, μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη. «Δεν θέλουμε οι αγορές να υπερθεματίσουν», πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ σημείωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ενισχύεται, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε μία διατηρήσιμη αύξηση του πληθωρισμού και, συνεπώς, η ΕΚΤ δεν πρέπει να προχωρήσει τώρα σε επαναξιολόγηση της πολιτικής της.

«Η ανάκαμψη πρέπει να μεταφραστεί σε μία αυτόνομα διατηρήσιμη και με διάρκεια αύξηση του πληθωρισμού. Κοιτάζοντας την πρόσφατη αστάθεια, οι προοπτικές του πληθωρισμού δεν δικαιολογούν σε αυτό το στάδιο μία επαναξιολόγηση της σημερινής στάσης της νομισματικής πολιτικής», σημείωσε. «Πρέπει να αποκτήσουμε επαρκή εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει πράγματι στον στόχο αυτό σε ένα μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και θα παραμείνει εκεί ακόμη και σε συνθήκες χαμηλότερης νομισματικής στήριξης», πρόσθεσε.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Sponsored Post