Κι όμως η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα του ΝΑΤΟ με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες επί του ΑΕΠ μετά τις ΗΠΑ

Κι όμως η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα του ΝΑΤΟ με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες επί του ΑΕΠ
sooc

Στην πρώτη 12αδα των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ που ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα, σε απόλυτους αριθμούς σε στρατιωτικές δαπάνες «φιγουράρει» η Ελλάδα αλλά σε ποσοστό επί του ΑΕΠ έρχεται δεύτερη αμέσως μετά τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα το 2016 η Ελλάδα με την καταρρακωμένη Εθνική Οικονομία δαπάνησε το 2,4% του ΑΕΠ της, ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 4,5δισεκ δολαρίων, όπως φαίνεται και στο σχετικό γράφημα του Statista. Αυτό παρά το γεγονός πως η δέσμευση των χωρών του ΝΑΤΟ προβλέπει αμυντικές δαπάνες που δεν χρειάζεται να ξεπερνούν του 2% του ΑΕΠ.

You will find more statistics at Statista

Την πρωτιά, τόσο επί του ΑΕΠ όσο και σε απόλυτους αριθμούς έχουν οι ΗΠΑ με 664δισεκ δολάρια και 3,6% επί του αμερικανού ΑΕΠ ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν το Ηνωμένο Βασίλειο με 60,3δισεκ δολάρια (2,2% του ΑΕΠ) και τη Γαλλία με 43,6δισεκ δολάρια (1,8% του ΑΕΠ).

Μετά τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες ως ποσοστό επί του ΑΕΠ έχουν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Εσθονία με 2,2%.

Σημειώνεται πως τα 664δισεκ δολάρια που δαπάνησαν οι ΗΠΑ το 2016, ξεπερνά το ποσό που δαπάνησαν όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ μαζί την ίδια χρονιά, αφού οι συνολικές δαπάνες (μαζί με τις ΗΠΑ) έφτασαν πέρυσι τα 918δισεκ δολάρια.

Δημοφιλή