Το νερό μέσα από τα μάτια ενός παιδιού

Το νερό μέσα από τα μάτια ενός παιδιού

Τι συμβαίνει όταν βάλουμε τα παιδιά της Τρίτης δημοτικού να ζωγραφίσουν τις σκέψεις τους για το νερό;

Το νερό είναι ζωή. Και, σήμερα, στη χώρα μας, έχουμε την τύχη να το απολαμβάνουμε χωρίς έγνοια για την ασφάλεια και την ποιότητά του.

Το νερό είναι ζωή. Ακόμη και τα παιδιά το ξέρουν. Αλλά, κυρίως, το αισθάνονται κι έχουν την αθωότητα και τη φαντασία να αποτυπώσουν τα συναισθήματά τους με χρώμα κι έμπνευση. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, ζητάμε από παιδιά της Τρίτης τάξης να ζωγραφίσουν τις πρώτες εικόνες που έρχονται στο νου τους στο άκουσμα της λέξης «νερό».

Εκείνα αφήνουν τη σκέψη τους να τρέξει στο χαρτί δημιουργώντας όμορφες, δυνατές παραστάσεις, που νοηματοδοτούν τη λέξη.

Η ζωή γεννιέται στο νερό, με τον ήλιο να εμφανίζεται στο θαλασσινό ορίζοντα. Το νερό ζωογονεί το σώμα. Σταγόνες μιας βρύσης στο ποτήρι - στο ποτήρι μας καταλήγει ένα από τα πιο καθαρά νερά στον κόσμο, όπως αυτό της ΕΥΔΑΠ.

Το νερό είναι ορμητικό, απρόβλεπτο, γεμάτο εκπλήξεις. Ποτέ μια «υδάτινη» στιγμή δεν είναι ίδια με μια άλλη. Τα παιδιά το εκφράζουν με ζωντάνια, έξω από συμβάσεις: με μια «ρευστή» αντανάκλαση, με ένα ποτήρι που αρμενίζει μεσοπέλαγα, με γουορχολικές σταγόνες. Ναι, το νερό είναι τέχνη, αλλά μετασχηματίζεται με την τεχνολογία: σε επίπεδο έμπνευσης (η εικόνα του σέρφερ μέσα στο κύμα μοιάζει σαν να βγήκε από κάποια σύγχρονη action cam), αλλά και καθημερινής ζωής: ένα σύγχρονο και ασφαλές δίκτυο ύδρευσης τηλε-ελέγχεται αποτελεσματικά για να παρέχει στους καταναλωτές νερό σταθερά υψηλής ποιότητας.

Οι παιδικές δημιουργίες προδίδουν εξοικείωση με το φυσικό στοιχείο. Στα παιδιά αρέσει να αντιλαμβάνονται το ευρύτερο περιβάλλον σαν το «μεγάλο σπίτι» τους, όπως λέει και ο Σταγονούλης, ο πιο μικρός «εργαζόμενος» στην ΕΥΔΑΠ. Το περιβαλλοντικό - εκπαιδευτικό πρόγραμμα της εταιρείας που απευθύνεται σε δημοτικά σχολεία έχει δώσει την ευκαιρία εδώ και 20 χρόνια σε πάνω από 250.000 παιδιά να εκπαιδευτούν με τον πιο παιχνιδιάρικο τρόπο σε δραστηριότητες και δοκιμασίες μέσα από τις οποίες ακολουθούν το νερό στα διάφορα στάδια του φυσικού κύκλου χρήσης του: την επεξεργασία, τη διανομή και την κατανάλωσή του.

Το νερό είναι χαρά και δημιουργία για μικρούς και μεγάλους: ρωτούμε την Έλενα Παπαδοπούλου, την εικαστικό που έβαλε στους μαθητές της την πρόκληση, ποια εικόνα της έρχεται πρώτη στο μυαλό, όταν ακούει «νερό». «νομίζω ότι θα ζωγράφιζα ένα παιδάκι ξυπόλυτο το καλοκαίρι, να πίνει νερό από λάστιχο, με ένα κομμάτι καρπούζι στο χέρι. Θα ήταν ένα πολύ αραιωμένο νερόχρωμα, σαν vintage, σαν να είχε ξεθωριάσει μια φωτογραφία».

Δείτε το νερό μέσα από ζωγραφιές. Μέσα από τα μάτια των παιδιών.

eydap