ΔΙΕΘΝΕΣ
23/03/2017 09:35 EET | Updated 23/03/2017 12:45 EET

Γνωστός στην MI5 ο δράστης της επίθεσης στο Λονδίνο, λέει η Μέι. Τι γνωρίζουν οι αρχές, πώς εξελίσσονται οι έρευνες

JUSTIN TALLIS via Getty Images
Police officers in forensics suits work at the scene on March 23, 2017 where the car collided with the gates of the Houses of Parliament during the March 22 terror attack in Westminster in central London. Britain's parliament reopened on Thursday with a minute's silence in a gesture of defiance a day after an attacker sowed terror in the heart of Westminster, killing three people before being shot dead. Sombre-looking lawmakers in a packed House of Commons chamber bowed their heads and police of

Ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο είχε απασχολήσει την βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών (MI5) στο πλαίσιο έρευνας για ένα εξτρεμιστικό δίκτυο, δήλωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Όπως ανέφερε, ο άνδρας αυτός «γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο» και «πριν από χρόνια εξετάστηκε από την MI5» σε σχέση με «τον βίαιο εξτρεμισμό». Διευκρίνισε όμως πως επρόκειτο για ένα «περιφερειακό πρόσωπο» στην έρευνα αυτή ενώ προσέθεσε πως αυτή είναι μια «παλιά ιστορία» και δεν απασχολούσε πλέον τις αρχές. Τα δε στοιχεία του δράστη θα δημοσιοποιηθούν, όπως είπε, όταν το επιτρέπει η πορεία των ερευνών.

«Δεν υπήρχε κάποια πληροφορία που να είχαν στη διάθεσή τους οι αρχές σχετικά με χτύπημα και οι έρευνες συνεχίζονται», επεσήμανε ενώ επιβεβαίωσε πως το επικρατέστερο σενάριο είναι πως ο δράστης έδρασε μόνος αλλά και πως οι διωκτικές αρχές εκτιμούν πως είχε επηρεαστεί από την «ισλαμιστική ιδεολογία. Ξέρουμε πως η απειλή της ισλαμιστικής τρομοκρατίας είναι υπαρκτή. Αλλά αν και πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση δεν θα πτοηθούμε από την απειλή αυτή». Πάντως, όπως τόνισε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πληροφορίες για πιθανή εκδήλωση άμεσων επιθέσεων σε βάρος πολιτών.

Η κ.Μέι επιβεβαίωσε επίσης πως οι αρχές έχουν προχωρήσει σε έξι εφόδους σε σπίτια και έχουν συλλάβει οκτώ άτομα στο Μπίρμινγχαμ και στο Λονδίνο .

Εν τω μεταξύ η αστυνομία επέτρεψε εκ νέου την κυκλοφορία στο Σόρντιτς στο ανατολικό Λονδίνο, όπου νωρίτερα εντοπίστηκε ένα ύποπτο δέμα. Εκπρόσωπος της αστυνομίας έκανε γνωστό ότι δεν επρόκειτο τελικά για ύποπτο δέμα κι ότι η κυκλοφορία στους δρόμους επιστρέφει σταδιακά στους κανονικούς της ρυθμούς.