ΔΙΕΘΝΕΣ
25/03/2017 14:03 EET | Updated 25/03/2017 14:03 EET

Οι Βρετανοί στους δρόμους κατά του Brexit

ALBERTO PIZZOLI via Getty Images
People take part in a demonstration against the European Union (Euro Stop) on March 25, 2017 in Rome. Italian capital hosts a special summit of European leaders today to mark the 60th anniversary of the bloc's founding treaties. / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI (Photo credit should read ALBERTO PIZZOLI/AFP/Getty Images)

Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους του Λονδίνου σήμερα, Σάββατο, για να διαμαρτυρηθούν κατά της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τέσσερις ημέρες προτού η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι ενεργοποιήσει την επίσημη διαδικασία του «διαζυγίου» της Βρετανίας με την ΕΕ, στην οποία προσχώρησε πριν από 44 χρόνια.

Η πορεία επρόκειτο να καταλήξει μπροστά από την πλατεία του Κοινοβουλίου, την περιοχή όπου την προηγούμενη εβδομάδα ο Βρετανός Χάλιντ Μασούντ σκότωσε σε μια επίθεση 4 ανθρώπους προτού πέσει κι ο ίδιος νεκρός από αστυνομικά πυρά. Προτού ξεκινήσουν, οι διαδηλωτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Την ίδια ώρα, πολλοί κρατούσαν σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πανό με συνθήματα όπως «Ποιο είναι το σχέδιο» και «Σταματήστε το Brexit», καθώς κατευθύνονταν προς το κοινοβούλιο.

Σε άλλα πλακάτ αναγραφόταν απλά το σύνθημα «Χρόνια Πολλά ΕΕ», με αφορμή τα 60α γενέθλια της Ένωσης, που εορτάζονται σήμερα στη Ρώμη.

Η Τζος Ντένις υποστηρίζει θερμά την παραμονή της χώρας της στην ΕΕ. Ταξίδεψε στο Λονδίνο από το Μπρίστολ στη δυτική Αγγλία, όπου το ποσοστό υπέρ της παραμονής στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου ανήλθε σε 62% κι ενώ σε εθνικό επίπεδο τα ποσοστά υπέρ και κατά του Brexit διαμορφώθηκαν σε 52% και 48% αντίστοιχα.

«Με μια τόσο μικρή διαφορά, δεν μπορώ να καταλάβω πώς ο οποιοσδήποτε μπορεί να υποστηρίξει ότι αυτή ήταν η βούληση του βρετανικού λαού» είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Χάνουμε τόσα πολλά: σε σχέση με το περιβάλλον, σε επίπεδο πολιτικό και οικονομικό».