ΔΙΕΘΝΕΣ
25/03/2017 14:52 EET | Updated 25/03/2017 14:52 EET

Το Μαξίμου για την Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη και την επιστολή Τσίπρα

Greec's Prime Minister Alexis Tsipras (C) is applauded after signing the new Rome declaration with leaders of 27 European Union countries special next to (From 2nd L) President of the European Commission Jean-Claude Juncker, EU Parliaments president Antonio Tajani, Italy's prime Minister Paolo Gentiloni and President of the European Council Donald Tusk during a summit of EU leaders to mark the 60th anniversary of the bloc's founding Treaty of Rome, on March 25, 2017 at Rome's Piazza del Campidoglio (Capitoline Hill).  
Against a backdrop of crises and in the absence of the departing Britain, the leaders signed a new Rome declaration, six decades after the six founding members signed the Treaty of Rome and gave birth to the European Economic Community.
 / AFP PHOTO / TIZIANA FABI        (Photo credit should read TIZIANA FABI/AFP/Getty Images)
TIZIANA FABI via Getty Images
Greec's Prime Minister Alexis Tsipras (C) is applauded after signing the new Rome declaration with leaders of 27 European Union countries special next to (From 2nd L) President of the European Commission Jean-Claude Juncker, EU Parliaments president Antonio Tajani, Italy's prime Minister Paolo Gentiloni and President of the European Council Donald Tusk during a summit of EU leaders to mark the 60th anniversary of the bloc's founding Treaty of Rome, on March 25, 2017 at Rome's Piazza del Campidoglio (Capitoline Hill). Against a backdrop of crises and in the absence of the departing Britain, the leaders signed a new Rome declaration, six decades after the six founding members signed the Treaty of Rome and gave birth to the European Economic Community. / AFP PHOTO / TIZIANA FABI (Photo credit should read TIZIANA FABI/AFP/Getty Images)

Η αναφορά στην κοινωνική Ευρώπη και η ειδική αναφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών, αποτελούν το κέρδος για την Ελλάδα από την Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές ένα μέτωπο υπέρ της κοινωνικής Ευρώπης διαμορφώθηκε και εμπλουτίσθηκε η ατζέντα της Συνόδου. Συμπληρώνουν δε αποτιμώντας τα αποτελέσματα της Συνόδου, ότι στη Διακήρυξη της Ρώμης - μετά από τις παρεμβάσεις και του πρωθυπουργού - διατηρήθηκε, παρά τις ενστάσεις πολλών χωρών, η αναφορά στην κοινωνική Ευρώπη, ενώ προστέθηκε και ειδική αναφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία απουσίαζε από τα πρώτα σχέδια.

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι στόχος του ΤΤσίπρα, όπως είχε δηλώσει από τις αρχές του μήνα, ήταν «η Σύνοδος της Ρώμης να μην είναι απλά μια επετειακή εκδήλωση, αλλά μια προσπάθεια συλλογικού αναστοχασμού για το κοινό μας μέλλον». Δηλαδή, η διαφύλαξη του κοινωνικού χαρακτήρα της Ε.Ε., και του σεβασμού του ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου από όλα τα Κράτη – Μέλη.

Όσον αφορά στην πολιτική στήριξη στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και στην ανάγκη τερματισμού της κατάστασης εξαίρεσης της χώρας μας, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη σημασία που έχει για το σύνολο της Ευρώπης και των πολιτών της η προστασία των εργαζομένων.

Η επιστολή και οι θετικές αντιδράσεις

Επιπλέον, υπενθυμίζουν την ανάδειξη της σημασίας του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κεκτημένου, με την επιστολή που απέστειλε το απόγευμα της Πέμπτης στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και στους υπόλοιπους 26 αρχηγούς κρατών - μελών της Ε.Ε.

Αμέσως μετά την επιστολή, σημειώνουν με νόημα κυβερνητικοί παράγοντες, ακολούθησε μια σειρά από υποστηρικτικές δηλώσεις: του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προεδρεύοντος της σημερινής Συνόδου, Ιταλού Πρωθυπουγού, Πάολο Τζεντιλόνι και του συμπροεδρεύοντος Μαλτέζου Πρωθυπουργού, Γιόζεφ Μουσκάτ.

Σε αυτές προστίθεται η ομόφωνη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο ελληνικό αίτημα για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς η δήλωση και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για τις «βέλτιστες πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις στο σύνοδο της Ε.Ε.».

Η θετική δήλωση Τουσκ

Υπογραμμίζεται ότι ο Τουσκ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επιστολή Τσίπρα λέγοντας: «θα ήθελα να αναφερθώ στην επιστολή που έλαβα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και να του πω ότι είμαι βέβαιος πως μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους θα συνεχίσουμε να διατηρούμε ένα πολύ υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας και τις βέλτιστες πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ακριβώς περιγράφεται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο. Αυτό το σημείο συζητιέται συχνά μεταξύ των ηγετών και όλοι μοιραζόμαστε αυτή την θέση».

Παράλληλα, κύκλοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνιζαν πως η πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού απέσπασε την υποστήριξη του Ντόναλντ Τουσκ και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίοι αμφότεροι επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητα της ευρωπαϊκής ηγεσίας να παραμείνει προτεραιότητα της Ευρώπης της επόμενης δεκαετίας το κοινωνικό κεκτημένο, κυρίως σε ό,τι αφορά στην προστασία των εργασιακών σχέσεων.

Επικοινωνία Τουσκ - Τσίπρα

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν πως ο πρόεδρος Τουσκ ήταν σε στενή επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό, προκειμένου να ανταποκριθεί στο κάλεσμά του για υποστήριξη. Οι δύο πολιτικοί μίλησαν στο τηλέφωνο την Τρίτη, οπότε ο κ. Τσίπρας έθεσε στον κ. Τουσκ το ζήτημα της κωλυσιεργίας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση με αιχμή τα εργασιακά και συγκεκριμένα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ακολούθησε η επιστολή του πρωθυπουργού και η σημερινή απάντηση του προέδρου Τουσκ ότι «μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας και τις βέλτιστες πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

«Πολύ έντονες» οι αναφορές στο κοινοτικό κεκτημένο

Για τις ίδιες πηγές, το τελικό κείμενο της Διακήρυξης της Ρώμης έχει πολύ έντονες αναφορές στο κοινωνικό κεκτημένο, αλλά και σε συγκεκριμένα σημεία που απασχολούν τις χώρες του Νότου, όπως η καταπολέμηση της ανεργίας και η προστασία του ρόλου των κοινωνικών εταίρων. Αυτές οι αναφορές ήρθαν ως αποτέλεσμα ολόκληρης της διεργασίας που ξεκίνησε στη Μπρατισλάβα το περασμένο Σεπτέμβριο και του πολιτικού διαλόγου που πραγματοποιηθήκε, σημείωναν. Επιπλέον, ανέφεραν ότι μια πιο συγκεκριμένη δέσμευση στη δήλωση δεν ήταν δυνατό να υπάρξει λόγω «νομικών περιορισμών», καθώς σε ορισμένες χώρες τα κοινωνικά συστήματα δεν εμπίπτουν σε ευρωπαϊκή αρμοδιότητα.

Γιούνκερ: Δεν εξαιρείται η Ελλάδα

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Γιόζεφ Μουσκάτ, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως «η επιτυχία της Ε.Ε. εξαρτάται από την ικανότητά μας να εφαρμόσουμε τον κοινωνικό πυλώνα. Αποτελεί το απαραίτητο στοιχείο για ένα ισχυρό κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Πρέπει να δώσουμε στους λαούς μας την προστασία που προσδοκούν».

Εξαιρετικά σημαντικό και θετικό βήμα αποτελεί και η αναγνώριση εκ μέρους του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι η Ελλάδα δεν εξαιρείται από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές

Η δε ομόφωνη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κατά την χθεσινή Προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στην οποία συμμετείχε και ο Πρωθυπουργός, αποτελεί προφανή δικαίωση της προσπάθειας της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι ότι αποτυπώθηκε και στην κοινή στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τις «αδικαιολόγητες και άδικες απαιτήσεις του ΔΝΤ».

Ο Πρόεδρος του ΕΣΚ, Σεργκέι Στάνισεφ, προσερχόμενος στην Προπαρασκευαστική συνάντηση του ΕΣΚ, τόνισε πως «υποστηρίζουμε την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου, ιδιαίτερα σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, σε όλα τα κράτη-μέλη χωρίς εξαίρεση και λαμβάνοντας υπόψη την συγκεκριμένη κατάσταση που βρίσκεται τώρα υπό συζήτηση σε σχέση με την Ελλάδα», αλλά και ότι η ΕΕ έχει απομακρυνθεί από τις σοσιαλδημοκρατικές αξίες της και πλέον «είναι η εικόνα μιας Ευρώπης λιτότητας και νεοφιλελευθερισμού από την οποία οι άνθρωποι τρέχουν μακριά της».

Στην προπαρασκευαστική συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, οι οποίοι και συνυπέγραψαν τη δήλωση του προέδρου το ΕΣΚ, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Γιόζεφ Μουσκάτ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.