ΔΙΕΘΝΕΣ
30/03/2017 15:30 EEST | Updated 30/03/2017 15:31 EEST

Το Ιράν επιτρέπει στη Ρωσία τη χρήση στρατιωτικών του βάσεων «κατά περίπτωση»

Maxim Shemetov / Reuters
Foreign ministers, Mevlut Cavusoglu (L) of Turkey and Mohammad Javad Zarif of Iran, attend a meeting in Moscow, Russia, December 20, 2016. REUTERS/Maxim Shemetov

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε την Τρίτη στο Reuters πως η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιεί ιρανικές στρατιωτικές βάσεις για αεροπορικά πλήγματα εναντίον εξτρεμιστών στη Συρία «κατά περίπτωση».

Η Ρωσία και το Ιράν είναι σύμμαχοι του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και έχουν παίξει αποφασιστικό ρόλο μέσα στους τελευταίους 18 μήνες, αλλάζοντας την έκβαση του συριακού εμφυλίου υπέρ του Άσαντ.

Ρωσικά μαχητικά χρησιμοποίησαν μια αεροπορική βάση στο Ιράν για να εκτοξεύσουν επιθέσεις εναντίον στόχων ανταρτών στη Συρία το περασμένο καλοκαίρι, στην πρώτη φορά που μια ξένη δύναμη χρησιμοποίησε ιρανική βάση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, η δραστηριότητα αυτή έπαυσε απότομα, αφού κάποιοι Ιρανοί βουλευτές έκαναν λόγο για παραβίαση του ιρανικού Συντάγματος, που απαγορεύει ξένες στρατιωτικές βάσεις, και ο Ιρανός υπουργός Άμυνας επέπληξε τη Μόσχα για τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας.

«Η Ρωσία δεν έχει στρατιωτική βάση (στο Ιράν), έχουμε καλή συνεργασία, και κατά περίπτωση, όταν είναι απαραίτητο για Ρώσους που μάχονται κατά της τρομοκρατίας να χρησιμοποιήσουν ιρανικές εγκαταστάσεις, θα λαμβάνουμε απόφαση» είπε ο Ζαρίφ.