ΔΙΕΘΝΕΣ
30/03/2017 19:20 EEST

Σε αμφίρροπη μάχη εξελίσσεται το δημοψήφισμα στην Τουρκία για την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν. «Μοιρασμένες» οι δημοσκοπήσεις

Chris McGrath via Getty Images
ISTANBUL, TURKEY - MARCH 29: A 'EVET' (Yes) campaign billboard showing the portrait of Turkish President Recep Tayyip Erdogan is seen on March 29, 2017 in Istanbul, Turkey. Campaigning by both the 'Evet'(Yes) and 'Hayir' (No) camps has intensified this week ahead of Turkey holding a constitutional referendum on April 16, 2017. Turks will vote on 18 proposed amendments to the Constitution of Turkey. The controversial changes seek to replace the parliamentary system and move to a presidential system which would give President Recep Tayyip Erdogan executive authority. (Photo by Chris McGrath/Getty Images)

Λιγότερες από τρεις εβδομάδες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην Τουρκία με επίκεντρο τη συνταγματική αναθεώρηση που θα ανοίξει τον δρόμο για την ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι η μάχη μεταξύ του «ναι» και του «όχι» προμηνύεται αμφίρροπη.

Δύο υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι σε μια έρευνα που διενεργήθηκε έπειτα από παραγγελία του, το ποσοστό υπέρ του «ναι» ανερχόταν στο 52% στις αρχές Μαρτίου καταγράφοντας πτώση σε σύγκριση με το 55- 56% που καταγράφηκε πριν από ένα μήνα, αν και αναμενόταν ότι η διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη με την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες θα κινητοποιούσε τους εθνικιστές και θα έδινε ώθηση στο στρατόπεδο του «ναι».

Οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας περιγράφουν μια ανάμικτη εικόνα για το αποτέλεσμα μιας αναμέτρησης που διχάζει τη χώρα, με τους υποστηρικτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διαβλέπουν μια ευκαιρία προκειμένου να εδραιώσει την θέση του ως ο απόλυτος ηγέτης της Τουρκίας ενώ οι αντίπαλοί του διατυπώνουν φόβους για την υπερβολική συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια ενός προσώπου.

Δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη από την εταιρεία ORC, που θεωρείται ότι πρόσκειται στην κυβέρνηση, και διενεργήθηκε το διάστημα 24-27 Μαρτίου στις μισές από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, δείχνει ότι το ποσοστό υπέρ του «ναι» ανέρχεται σε 55,4%.

Αντιθέτως, ο Μουράτ Γκεζιτζί, η εταιρεία δημοσκοπήσεων του οποίου τείνει να καταγράφει μεγαλύτερη υποστήριξη στα ποσοστά του «όχι», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι καμία από τις 16 δημοσκοπήσεις που διεξήγαγε η εταιρεία του τους τελευταίους 8 μήνες δεν έχει καταδείξει ότι το «ναι» προηγείται. Ο ίδιος αναμένει την επικράτηση του «όχι» με ένα ποσοστό μεταξύ 51-53%, βάσει των τελευταίων στοιχείων που διαθέτει.

Ωστόσο καμία από τις δημοσκοπήσεις δεν καταδεικνύει ότι το ποσοστό υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης θα ανέλθει σε 60%, το οποίο επιθυμεί ο Τούρκος πρόεδρος, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι στην Άγκυρα.

«Έως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε δει ούτε ένα αποτέλεσμα στις δημοσκοπήσεις που να μην καταδεικνύει ότι το "ναι" προηγείται. Όμως θέλουμε η συνταγματική αναθεώρηση να εγκριθεί από ένα υψηλό ποσοστό, να επιτευχθεί η ευρύτερη κοινωνική συναίνεση» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του AKP Γιασίν Ακτάι.

Η ανομοιότητα στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων οφείλεται εν μέρει στις πολιτικές συμπάθειες των εταιρειών δημοσκοπήσεων της Τουρκίας.

Ωστόσο αντανακλά και το γεγονός ότι μέρος της τουρκικής κοινής γνώμης παραμένει αναποφάσιστο, συμπεριλαμβανομένων υποστηρικτών του AKP που ενδεχομένως δεν νιώθουν άνετα με την τόσο μεγάλη συγκέντρωση δύναμης στα χέρια του Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με πρώην υπουργούς του AKP και στελέχη, επιδιώκοντας να δώσει ώθηση στην εκστρατεία υπέρ του «ναι».

Εντούτοις, ο τέως πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ο τέως πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, και οι δύο επιφανή στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που ήρθαν σε ρήξη με τον Ερντογάν, δεν εμφανίστηκαν και απουσίαζαν επίσης από την τελετή έναρξης της εκστρατεία του AKP στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πάντως, ο Αμπντουλκαντίρ Σελβί, φιλοκυβερνητικός αρθογράφος στην εφημερίδα Hürriyet επισήμανε ότι τα τελευταία στοιχεία των δημοσκοπήσεων που παρουσιάστηκαν στα κεντρικά γραφεία του AKP δείχνουν ότι το προβάδισμα του «ναι» ολοένα κι ενισχύεται, χάρη κυρίως στη διαμάχη μεταξύ του Τούρκου ηγέτη με την Ευρώπη.

«Η στάση της Ολλανδίας και της Γερμανίας αναμένεται να κινητοποιήσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους στην πατρίδα και το εξωτερικό και να ενισχύσει τα ποσοστά του "ναι" κατά 1- 1,5%» έγραψε σήμερα ο Σελβί.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)