ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/04/2017 15:10 EEST | Updated 03/04/2017 15:53 EEST

Η πρόοδος στις συνομιλίες με τους θεσμούς στο Eurogroup της 7ης Απριλίου

Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem rings the bell at the start of a euro zone finance ministers meeting in Brussels, Belgium, July 13, 2015. Euro zone leaders made Greece surrender much of its sovereignty to outside supervision on Monday in return for agreeing to talks on an 86 billion euros bailout to keep the near-bankrupt country in the single currency.  REUTERS/Francois Lenoir       TPX IMAGES OF THE DAY
Francois Lenoir / Reuters
Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem rings the bell at the start of a euro zone finance ministers meeting in Brussels, Belgium, July 13, 2015. Euro zone leaders made Greece surrender much of its sovereignty to outside supervision on Monday in return for agreeing to talks on an 86 billion euros bailout to keep the near-bankrupt country in the single currency. REUTERS/Francois Lenoir TPX IMAGES OF THE DAY

Στο άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Βαλέτα της Μάλτας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν για «την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών, μετά το τελευταίο Eurogroup του Μαρτίου». Αυτό αναφέρειη ημερήσια διάταξη του Eurogroupπου δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του Eurogroup, οι συνομιλίες μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών επικεντρώνονται στα βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο πολιτικών, το οποίο θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. «Τα ζητήματα αυτά περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στην ενέργεια, αλλά και την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα, δηλαδή από το 2018 και μετά» επισημαίνεται στην ημερήσια διάταξη.

To Eurogroup θα συνεχίσει τη διάσκεψή του με τα εξής θέματα: Την ανάπτυξη και την απασχόληση και την ανάγκη για επενδύσεις, την τραπεζική ενοποίηση, καθώς την Κύπρο. Για την Κύπρο οι υπουργοί θα ενημερωθούν από τους θεσμούς αναφορικά με την πορεία της μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας. Στόχος είναι να διευρυνθεί εάν υπάρχει κίνδυνος η χώρα να μην μπορεί να πληρώσει τα δάνεια που έχει λάβει κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Η επιτήρηση σταματά όταν η υπο διερεύνηση χώρα αποπληρώσει το 75% των δανείων.

Σημειώνεται ότι στο Eurogroup από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρούσες θα είναι η επικεφαλής του Ενιαίου μηχανισμού Εποπτείας (SSM), Nτανιέλ Νουί και η επικεφαλής του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης (SRB), Έλκε Κένιγκ.

Διαβάστε επίσης:

Επαφές σε όλα τα επίπεδα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ανακοινώσεις αφού υπάρξει συμφωνία

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)