ΔΙΕΘΝΕΣ
04/04/2017 17:04 EEST | Updated 04/04/2017 17:05 EEST

Από που προέρχονται οι θεωρίες συνωμοσίας που μεταδίδει ο Τραμπ;

Bloomberg via Getty Images
U.S. President Donald Trump waves during a town hall meeting with executives on the America business climate in the South Court Auditorium of the White House in Washington, D.C., U.S., on Tuesday, April 4, 2017. Trump has vowed to flatten regulatory hurdles for American business, and Congress's proposed EPA rules for science would make commerce easier. Photographer: Olivier Douliery/Bloomberg via Getty Images

Οι Ρώσοι χάκερ δεν σταμάτησαν το έργο τους όταν ολοκληρώθηκαν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές – συνεχίζουν να εξαπλώνουν ψευδείς ειδήσεις και θεωρίες συνωμοσίας στις ΗΠΑ, προειδοποιεί ένας ειδικός σε θέματα ασφαλείας. Όχι μόνο αυτό, αλλά ενισχύουν τα tweets του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στα οποία ο ίδιος ισχυρίζεται ότι παρακολουθούνταν από την κυβέρνηση κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, δήλωσε ο πρώην πράκτορας του FBI, Κλιντ Βατς.

Οι χάκερ προσπαθούν να επικοινωνήσουν με την κυβέρνηση του Τραμπ, σε μια προσπάθεια να προωθήσουν τις δικές τους ψευδείς ειδήσεις ή για να ενισχύσουν τα tweets τους προέδρου, δήλωσε ο Βατς, ο οποίος κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας αναφορικά με τις ρωσικές εμπλοκές στις προεδρικές εκλογές.

Ένα από αυτά τα tweets συμπεριλαμβάνουν την αβάσιμη κατηγορία του Τραμπ ότι η κυβέρνηση Ομπάμα παρακολουθούσε τις επικοινωνίες του.

«Εάν συνδεθήκατε σήμερα στο διαδίκτυο, θα είδατε τα συγκεκριμένα προφίλ – είτε αυτά ήταν bots, είτε πραγματικά πρόσωπα- τα οποία προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με την κυβέρνηση», δήλωσε ο Βατς την Δευτέρα. «Ίσως να μεταδίδουν ιστορίες και στην συνέχεια να ποστάρουν tweets για να κερδίσουν την προσοχή του προέδρου – ή ίσως προσπαθούν να απαντήσουν στα tweets που δημοσιεύει ο πρόεδρος».

Ένα παράδειγμα είναι ο ισχυρισμός του Τραμπ ότι είχαν τοποθετηθεί κοριοί στον Πύργο Τραμπ, λέει ο Βατς. Οι χάκερς «απαντούν σε αυτό τον ισχυρισμό με άλλες θεωρίες συνωμοσίας, κάτι το οποίο ενισχύει το μήνυμα στο ιντερνετικό “οικοσύστημα”».

«Δεν ξέρεις από που άρχισε όλο αυτό», λέει ο Βατς αναφερόμενος στους ισχυρισμούς για την παρακολούθηση του Τραμπ. «Δεν ξέρεις εάν προέρχεται από την κυβέρνηση ή εάν η κυβέρνηση απλά τα παίρνει από αλλού».

*Το κείμενο αρχικά δημοσιεύτηκε στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post.