ΔΙΕΘΝΕΣ
05/04/2017 13:38 EEST | Updated 05/04/2017 13:38 EEST

Ο ιδρυτής του eBay προσφέρει 100 εκατ. δολάρια στη μάχη κατά των ψευδών ειδήσεων

James Leynse via Getty Images
Pierre Omidyar, Founder and Chairman of eBay and the Omidyar Network, at the sixth annual meeting of the Clinton Global Initiative (CGI) in New York. The Initiative brings together leaders in politics, business, science, academics and religion to discuss global issues such as women's rights and peace in the Middle East. (Photo by James Leynse/Corbis via Getty Images)

O δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του eBay ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας και την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων, των γνωστών πλέον σε όλους «fake news».

Ο Πιερ Ομιντιάρ, ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο, σκοπεύει να αντιμετωπίσει το «έλλειμμα παγκόσμιας εμπιστοσύνης», χρηματοδοτώντας πρότζεκτ που γίνονται σε όλο τον κόσμο για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Τα 100 εκατομμύρια δολάρια πρόκειται να αξιοποιηθούν σε ορίζοντα τριετίας μέσω της φιλανθρωπικής οργάνωσης του Ομιντιάρ και της συζύγου του, η οποία ιδρύθηκε το 2014 και έχει ήδη δαπανήσει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια για κοινωφελείς σκοπούς.

Ανάμεσα στους πρώτους αποδέκτες περιλαμβάνεται η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων, η ομάδα δηλαδή που βρίσκεται πίσω από την κυκλοφορία των Εγγράφων του Παναμά (Panama Papers) και η οποία θα λάβει 4,5 εκατομμύρια δολάρια.

Η ΜΚΟ Anti-Defamation League που μάχεται κατά του αντισημιτισμού θα λάβει επίσης μία επιχορήγηση για την οικοδόμηση ενός νέου κέντρου στη Σίλικον Βάλλεϋ και τα χρήματα θα διατεθούν στην καταπολέμηση των αυξανόμενων απειλών που προέρχονται από τα διαδικτυακά trolls.

«Αυτό που έχουμε δει κατά τη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών είναι η αύξηση της δυσπιστίας στα κυβερνητικά όργανα, στα μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο Στίφεν Κίνγκ, συνεργάτης του Ομιντιάρ.

Τα Έγγραφα του Παναμά (Panama Papers)

Τι είναι τα Έγγραφα του Παναμά;

Τα έγγραφα του Παναμά είναι ένα σύνολο διαρροών περίπου 11,5 εκατ. εμπιστευτικών εγγράφων που παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με περισσότερες από 214.000 υπεράκτιες εταιρείες που αναφέρονται από τον πάροχο εταιρικών υπηρεσιών του Παναμά Mossack Fonseca, συμπεριλαμβανομένων των ταυτοτήτων των μετόχων και των διευθυντών των εταιρειών.

Γιατί είναι σημαντικά;

Μια σειρά από διάσημους, πολιτικούς και πλούσιους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο συνδέονται με την εν λόγω διαρροή. Τα αρχεία αυτά «ξεγύμνωσαν» πολλούς από τους φορολογικούς παραδείσους πλουσίων που είχαν παραμείνει κρυφοί για να διατηρούν τον πλούτο τους. Τουλάχιστον 72 νυν ή πρώην αρχηγοί κρατών εμπλέκονται σε αυτά.

Eίναι κάποια από αυτές τις εταιρείες νόμιμη;

Δεν υπάρχει τίποτα παράνομο όσον αφορά στην χρήση των υπεράκτιων εταιρειώ(offshore). Ωστόσο, οι αποκαλύψεις εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους το σύστημα χρησιμοποίησε αυτές τις εταιρείες.

Υπάρχουν ελληνικά ονόματα στη λίστα;

Μεταξύ των ονομάτων περιλαμβάνεται αυτό του πρώην συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος,όπως αναφέρεται στα έγγραφα, από το 2005 ως το 2014 ήταν μέλος των συμβουλίων του Green Shamrock Foundation και του Diman Foundation (Παναμάς). Επίσης, το 2006- σύμφωνα με τα έγγραφα- έγινε αναπληρωτής πρόεδρος του Aisios Foundation, το οποίο εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται πως στα επίμαχα έγγραφα σύστασης (incorporation documents) των εν λόγω τριών ιδρυμάτων συναντώνται και άλλα ελληνικά ονόματα στα ιδρυτικά συμβούλια, πέραν του κ. Παπασταύρου:

Aisios Foundation: Κωνσταντίνος Λαναράς, Σπύρος Μεταξάς (συν τον Εμμάνουελ Γκαβαουντάν)

Green Shamrock Foundation: Πρόδρομος Πετρίδης, Αλέξανδρος Πατούνης

Diman Foundation: Πρόδρομος Πετρίδης, Αλέξανδρος Πατούνης

«Η νέα μας αυτή δέσμευση έρχεται για να στηρίξει οικονομικά τους οργανισμούς που προσπαθούν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη τους».

«Τα 100 εκατ. δολάρια θα διατεθούν για τη στήριξη των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους και θα βοηθήσουν στην αναζήτηση τρόπων με τους οποίους η τεχνολογία θα μπορεί να συμβάλλει στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των πολιτών και των εκάστοτε κυβερνήσεων». Η πίστη στους θεσμούς βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και τα «εναλλακτικά γεγονότα», ένας όρος που χρησιμοποιείται από συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ, κερδίζει συνεχώς έδαφος, αναφέρει ο κ. Κινγκ.

«Οι φήμες έχουν αποκτήσει νέο κύρος και οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πρόθυμοι να πιστέψουν τι θα τους πουν οι συμμαθητές τους από ό,τι θα τους "πουν" οι πολιτικές τους πεποιθήσεις».

«Προσπαθούμε να εκθέσουμε τους ανθρώπους σε όσο των δυνατόν περισσότερους τρόπους πρόσβασης στην πληροφόρηση και ελέγχου των πηγών», είπε.

Οι πέντε τύποι ψεύτικων ειδήσεων (fake news)

1. Σκόπιμα παραπλανητικές

Αυτές οι ειδήσεις δημιουργούνται αποκλειστικά για να παραπλανήσουν τους αναγνώστες. Το 2016 οι εκλογές στις ΗΠΑ σηματοδοτήθηκαν από διάφορες ειδήσεις που ήθελαν επώνυμους να υποστηρίζουν την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που δε συνέβη στην πραγματικότητα.

2.Χιουμοριστικές ειδήσεις

Υπάρχουν ιστοσελίδες που εκ πρώτης όψεως μοιάζουν σοβαροφανείς, αλλά επί της ουσίας προωθούν πλαστές ειδήσεις για να σατιρίσουν τα μέσα ενημέρωσης. Σε αυτή την περίπτωση ανακύπτουν σοβαρά θέματα όταν οι ειδήσεις αναπαράγονται μεταξύ του κοινού και των υπόλοιπων ΜΜΕ.

3. Φάρσες μεγάλης κλιμακας

Απάτες που υιοθετούνται ακόμη και από αξιόπιστες πηγές ειδήσεων. Ένα πρόσφατο παράδειγμα ήταν εκείνο με τον ιδρυτή της μπύρας Corona που υποτίθεται ότι έκανε όλους τους συγχωριανούς του εκατομμυριούχους μετά το θάνατό του.

4. Διαστρεβλωμένη παρουσίαση πραγματικών περιστατικών

Επιλεκτική παρουσίαση μίας πραγματικής ιστορίας, με σκοπό την εξυπηρέτηση διαφορετικών συμφερόντων.

5.Ιστορίες στις οποίες η «αλήθεια» είναι αμφιλεγόμενη

Σε θέματα στα οποία οι ιδεολογίες ή οι απόψεις συγκρούονται, μερικές φορές υπάρχει μία καθιερωμένη γραμμή που ακολουθείται από τα μέσα ενημέρωσης για την προσέγγιση της αλήθειας.

Πηγή: Daily Telegraph