ΕΙΔΗΣΕΙΣ
07/04/2017 14:11 EEST | Updated 07/04/2017 15:52 EEST

«Θέλω να πιστεύω ότι οι θυσίες της Ελλάδας θα ληφθούν υπόψη» δήλωσε ο ΠτΔ στον πρόεδρο της Γερμανίας

Sooc

Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά πόσο συμβάλλατε έτσι ώστε κατά την κρίσιμη περίοδο να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεών του στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Η επίσκεψή σας στην Αθήνα πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για ολόκληρη της ΕΕ και την Ευρωζώνη. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση και θα παραμείνει στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Αυτό η Ελλάδα το πράττει με μεγάλες θυσίες του λαού της. Θέλω να πιστεύω ότι οι θυσίες της Ελλάδας θα ληφθούν υπόψη. Η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της αρκεί βέβαια και οι εταίροι της να πράξουν το ίδιο, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Επιπλέον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε τις αποφάσεις του σημερινού Eurogroup.

Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους τους εταίρους μας και την Γερμανία για μια ισχυρή Ευρώπη, διαψεύδοντας εκείνους που έσπευσαν να εγκαταλείψουν την Ευρώπη πιστεύοντας ότι δεν μπορεί να φθάσει στον τελικό της σκοπό.

Είμαστε εδώ για να χτίσουμε την ομοσπονδιακή Ευρώπη κάτι που οφείλει να πράξει ως χρέος απέναντι στους λαούς της και διεθνώς υπογράμμισε o Πρ. Παυλόπουλος.

Σε ό,τι αφορά την ειρήνη είναι αποστολή της Ευρώπης και αυτό το δείχνει όλη αυτή η ανείπωτη τραγωδία των νεκρών παιδιών και το σημερινό γεγονός στην Στοκχόλμη. Είναι αποστολή της να θέσει τέρμα στον πόλεμο στην Μ. Ανατολή και ιδιαίτερα στη Συρία. Όχι μόνο γιατί υφίσταται τις συνέπειες, περισσότερο από τους άλλους, αλλά και γιατί το τέρμα του πολέμου είναι εμπέδωση της ειρήνης, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσέθεσε:

Η Ευρώπη πρέπει να φερθεί στην βάρβαρη τρομοκρατία των τζιχαντιστών όπως ταιριάζει σε εκείνους που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Είναι πρωτίστως αποστολή της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα σύμφωνα με τον πολιτισμό της δηλαδή με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. Δεν νοείται ευρωπαϊκός λαός με φοβικά σύνδρομα απέναντι στους πρόσφυγες.

Είναι πρωτίστως αποστολή της Ευρώπης να υπερασπιστεί παγκοσμίως τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου απέναντι σε ακραίες πτυχές της παγκοσμιοποίησης. Έτσι θα μπορέσει να αποσοβήσει την επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού".

Είναι αποστολή της ΕΕ να υπερασπιστεί την αρχή της Δικαιοσύνης, υπερασπιζόμενη έτσι το κοινωνικό κράτος Δικαίου, μειώνοντας όσο είναι το δυνατόν τις ανισότητες εντός των κοινωνιών όσο και τις ανισότητες μεταξύ των λαών που απειλούν την συνοχή των κοινωνιών και τον πλανήτη, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα είναι τόσο πολύ αφοσιωμένη στον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, ώστε και τα εθνικά της θέματα τα εντάσσει σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέροντας προς επίρρωση του λόγου του, πρώτον, τη διαβεβαίωση που είχε παράσχει στον κ. Σταϊνμαϊερ, όταν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα ως ΥΠΕΞ της Γερμανίας, αλλά έχοντας ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της χώρας, για την επιδίωξη της Ελλάδας και της Κύπρου για λύση στο Κυπριακό σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων και στρατεύματα κατοχής.

Δεύτερον και καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στην Συνθήκη της Λωζάννης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή καθορίζει και τα σύνορα της ΕΕ και καμία αμφισβήτησή της δεν είναι ανεκτή.

Είπε ότι η Ελλάδα θέλει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά αυτή περνά από τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, του ευρωπαϊκού Δικαίου και της Συνθήκης της Λωζάννης.

Η ευθύνη δεν ανήκει ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη, ανήκει σε αυτούς που αμφισβητούν το Διεθνές Δίκαιο, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Φ. Β. Στάινμαϊερ: Μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα η μεταρρυθμίσεις

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Φράνκ -Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την ιδιαίτερα φιλική υποδοχή, επισήμανε ότι ήταν από τις πρώτες προσκλήσεις που έλαβε μετά από την ανάληψη των νέων του καθηκόντων και υπενθύμισε ότι δεν έχει περάσει πολύ καιρός από την τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα, ως υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας (στα μέσα Δεκεμβρίου 2016), ενώ τόνισε ότι η σημερινή επίσκεψή του στην Ελλάδα, θα ήθελε να συνδυαστεί με ένα διπλό μήνυμα:

Αφενός να καταδείξει το πόσο σημαντικές είναι οι ελληνογερμανικές σχέσεις για τον ίδιο, και αφετέρου να υπογραμμίσει την κοινή ευθύνη σε μια περίοδο κρίσης για την Ευρώπη.

«Και οι δυο μας συναισθανόμαστε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη κατάσταση, αλλά μετά το Brexit βρισκόμαστε μπροστά σε ιδιαίτερες προκλήσεις. «Αυτή η Ευρώπη δεν έπεσε από τον ουρανό και δεν είναι αυτονόητη, δεν αποτελεί αυτόματη εγγύηση και για να συσπειρωθεί και να συνεχίσει να υπάρχει πρέπει να προσπαθήσουμε και οι 27 πλέον από κοινού», σημείωσε.

Η Ευρώπη έχει φθάσει σε ένα σημείο, όπου η αξιοπιστία της θα επανέλθει μόνον εάν δεν αρκεστούμε σε θεσμικές μικροπροσαρμογές. Για να ξεπεράσουμε την κρίση, πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε μεγάλα προβλήματα και ερωτήματα των πολιτών, που δεν δώσαμε στο παρελθόν.

Τέτοια θέματα είναι, η εσωτερική και η εξωτερική ασφάλεια, η μετανάστευση, όπως, επίσης, η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Θέματα, δηλαδή, με τα οποία δεν ασχοληθήκαμε όσο θα έπρεπε κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Παράλληλα, τόνισε ότι σε θέματα Μετανάστευσης και Προσφυγικών ροών, η Ελλάδα αντιμετώπισε μεγαλύτερη πίεση, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα τελευταία δυο χρόνια.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν έχουμε βρει ακόμη στην Ευρώπη απόλυτες λύσεις, δεδομένου, ότι απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή στάση σε θέματα πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης και εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα για την επίλυση του προσφυγικού προβλήματος.

Η άλλη μεγάλη πρόκληση ενόψει της οποία βρίσκεται η Ελλάδα είναι οι μεταρρυθμίσεις, όπως ανέφερε, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον απόλυτο σεβασμό του για όλα όσα έχει επιτύχει αλλά και για τις θυσίες του ελληνικού λαού και απέδωσε εύσημα στην Ελλάδα για την προσπάθεια που κατέβαλε, τα τελευταία δυο χρόνια, προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στο σημερινό Eurogroup της Μάλτας δήλωσε, ότι άκουσε με μεγάλη χαρά τα τελευταία νέα, ότι υπάρχει συμφωνία σε επιμέρους θέματα, κάτι το οποίο-όπως είπε- αν πράγματι συνέβη, θα πρέπει να υπάρξει γρήγορα συμφωνία και ένα συνολικό κλείσιμο της αξιολόγησης, ώστε να δοθεί τέλος στην ανασφάλεια.

Θεωρώ, όμως, ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι αυτό μόνο καθορίζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις και υπενθύμισε τον αυξανόμενο αριθμό Γερμανών τουριστών που πρόκειται να επισκεφθούν φέτος την Ελλάδα και τις βαθιές πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Εξέφρασε, τέλος, την χαρά του για το γεγονός ότι θα εγκαινιάσουν από κοινού αύριο με τον κ. Παυλόπουλο, την documenta14 της Αθήνας, και προσκάλεσε επισήμως τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να εγκαινιάσουν μαζί την documenta14 του Κάσελ στις 10 Ιουνίου, πρόταση την οποία αποδέχθηκε με χαρά ο κ. Παυλόπουλος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)